Értékeltek a balatoni borászok I. (likebalaton.hu)

A likebalaton.hu idén is körbekérdezte a badacsonyi és a Szent György-hegyi borászokat miként értékelik az elmúlt évet és milyen reményeket fűznek az előttük állóhoz. Először Laposa Bence, Nagy István, Istvándy Gergely, Gilvesy Róbert és Nagy Leopold avat be a műhelytitkokba.

Szokás szerint egy küzdelmes évjárat volt, hiszen nagyon egybeértek szüretkor a fajták, 1-2 héttel később kezdődött a szüret és ugyanennyivel korábban is fejeződött be, mint tervezték – kezdte Laposa Bence. Egy rettenetesen intenzív szüreti időszak volt, viszont jó idő volt,  és így minden jól és szépen működött.

Nagyon szeretjük a borokat, a könnyedek is jók, a komolyak is és jók, tehát teli vagyunk pozitív gondolatokkal az évjárat kapcsán. Évjárat jóslásokba nem szoktam belemenni, mert azt már megtanulta az ember, hogy amíg nincs benn a pincében a bor, addig még az utolsó nap is bármi lehet. 

-fogalmazott Laposa Bence.

Egy hideg, esős nyár után jött egy kellemes ősz, szeptember, október és azt mondom, hogy 98 százalékban a szőlő utolérte magát és egy nagyon jó minőséget tudtunk szüretelni – mondta Nagy István a Fata Pince tulajdonosa.  A pincében folynak a munkálatok, palackozásra való előkészítés az új borok palackba kerülnek heteken belül.

Az elmúlt időszak fagyocskái a mi területeinket nem érintették, a barackfákat, szilvafákat sokkal jobban. Tehát a szőlővel úgy látom nem lesz ilyen jellegű probléma.

-fogalmazott Nagy Gábor

Mostantól tudom azt mondani: nagyon szép tételeket sikerült hordóba, palackba tenni – büszkélkedik Istvándy Gergely.  A rajnai, az olasz, a kéknyelű – ezek a kiemelt fajtáink és nagyon szép tételek vannak a pincében. Az egész évet tekintve például turizmus területén van hiányérzete a tavalyi évre, de a 2024-et reményekkel telinek érzi.  A borok vonatkozásában visszalép egy pár lépést és nem a volumenbeli növekedés most az elsődleges, hanem önmagának egy megerősítés, a kiemelt tételeknek a személyes létrehozása, alkotása. Ehhez készült egy kis pince, és ott mind hordós tételek, mind pedig azok a kiemelt tételek szerepelnek, amelyekről úgy érzi, hogy a tavalyi évnek részben egy kicsit az esszenciái, drágakövei lesznek.

A Drágakő már nem csak egy egy bor lesz, hanem egy minőségi kategóriát fog jelenteni, mi nekem egy grand selection, egy kis plusz hozadék lesz. Mindemellett télen zajlott a Kéknyelű védjegyének az előkészítése – lassan már célegyenesben vagyunk, most már talán pontot fogunk tenni annak a hosszú folyamatnak a végére, hogy a Kéknyelűnek megfogalmazódnak azok a végleges keretei, amiben majd ezek a borok egyre komolyabb minőséget képviselnek.

-mondta Istvándy Gergely.

A tavalyi év számunkra borzasztóan rossz volt, mezőgazdaságilag, termésileg egyaránt – panaszolja Gilvesy Róbert. Végigsöpört a peronoszpóra, így igen kevés volt a termés. De amit leszüreteltek az nagyon szép lett. Most egy sokkal jobb évet vár, nyilván, mert nem volt annyira erős a ’23-as.

A Folly Arborétum pedig egy nagyon jól sikerült, díjakban gazdag 2023-as éven van túl.  Az idei év nehézsége az a mumus rendszer, az EPR, a kötelező visszaváltási rendszer bevezetése, amely egy nagyon nehéz kérdés – véli Nagy Leopold, a Folly borásza.  Szerinte a borászatoknak itt az adminisztratív dolgokkal kellett megbirkózni. A szőlészeti szempontból a metszéseken túl vannak, a egy jó év ígérkezik.

Volt egy erős mínuszunk és az alsó területeinken fagykárra lehet számítani, de még nagyon korán vagyunk, remélem ki fogja ezt heverni a szőlő. Bízunk benne, hogy ilyen nem lesz már idén. Az már biztos, hogy körülbelül egy hónappal, de legalább két héttel előbbre vagyunk, mint az előző év az érés szempontjából. A szürkebarátot augusztus közepén biztos, hogy már szüretelni kell!

-fogalmazott Nagy Leopold.