Erős szezont zártak a siófoki vendéglátók (siofok.hu)

„Picit erősebb szezont zártunk, mint tavaly, ami annak is köszönhető, hogy sok volt a program, és keveset esett az eső – számolt be róla a siofok.hu-nak Hegyi Károly, a város vállalkozóit, szolgáltatóit tömörítő Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület elnöke. Beszélt arról is, hogy a friss KSH adatok miért térnek el a helyi adóhivatal adataitól a siófoki vendégéjszakákról.

Mint kifejtette, nemcsak hétvégén, de hét közben is teltházasak voltak a város szállodái és magánszálláshelyei, így a tavalyi, igen jó nyárhoz hasonló, vagy annál kicsit jobb volt a forgalom. „Kimondottan gazdag volt a nyáron Siófok programkínálata, a programkoordináció jobban működött, és a közbiztonság is javult. Kedvező tendencia az is, hogy növekvőben van a minőségi szálláshelyek aránya” – tette hozzá.

A szállásadók tapasztalatairól beszámolva elmondta, a korábbi éveknél jóval többen érkeztek Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból és Romániából, így érdemes lenne ezek felé a piacok felé erősíteni a város marketingtevékenységét. A külföldi turisták számát tekintve már csak a 4.-5. helyen szerepelnek a németek, amúgy a siófoki vendégek 60-65 százaléka belföldről érkezett. Jól profitált a város Zamárdi három nagy nyári fesztiváljából, amelyek ideje alatt megtelt minden kiadó szoba.

A programkoordinációról szólva Hegyi Károly kiemelte, hogy a Balaton-parti Kft. által üzemeltetett szabadtéri színpad és a PLÁZS együttműködése példaértékű volt, odafigyeltek egymás programjainak csúszására is a saját programjaik kezdésekor. Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. vezetője új lendületet adott a programok szervezésének, és az együttműködésnek is – véleményezte. Hozzátette, a KIKK több helyszínt is érintő kulturális programkínálata színes és gazdag volt. A Zene a Zöldben program egyre több embert vonz a Jókai parkba, így érdemes lenne a helyszínen több széket, padot elhelyezni jövő nyárra, vagy kialakítani egy kisebb zenei rendezvényteret. A fürdőegylet által szervezett Borpart is sikert hozott. „Többe került, de jó döntés volt, hogy a belvárosból visszakerült a helyszín a Balaton partra. Sok látogatót vonzott, amihez a kedvező időjárás is hozzájárult” – fogalmazott az egyesületi elnök.

Hegyi Károly kiemelte, a város nemhiába áldozott sokat biztonságtechnikára, új biztonsági rendszer kiépítésre. „Sose működött ilyen jól, mint idén, aminek a szállásadók is élvezhették a kedvező hatását, többek között a családosan érkező vendégek számának növekedésében. Fontos, hogy jövőre is legalább az ideihez hasonló közbiztonság legyen a város turisztikailag legfrekventáltabb részein” – mondta.

Az egyesületi elnök véleménye szerint a siófoki programokat illetően Siófok elérte az ideális szintet, nem kell, de nem is fér el egy szezonban ennél több, legfeljebb népszerűbb, komolyabb programok irányába lehet továbbfejlődni.

Említést tett a szállásadók által szorgalmazott átalánydíjas ifa bevezettetésének hasznosságáról, ami más országokban már jól működik. A tapasztalatok szerint az időjárástól függ leginkább, hogy a szállásadó jól jár-e vele, vagy sem, de a kiszámíthatóság miatt mindenképpen növeli az ifa-bevallási kedvet. Hegyi Károly beszélt arról is, hogy egy ekkora városnak, mint Siófok, szüksége lenne végre egy korszerű infrastruktúrával rendelkező rendezvénytér kialakítására.

Számháború a vendégéjszaka-adatokban

A napokban megjelent KSH adatok szerint Siófok kereskedelmi vendéglátóhelyein 9,4 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma az év első hét hónapjában, az egy évvel korábbi, hasonló időszakhoz képest. Ez csak látszólag mond ellent a polgármester közelmúltban közölt adatainak, amely alapján 3,2 százalékos növekedést regisztrált a város adóhivatala a vendégéjszakák számában. Mint azt Hegyi Károly kifejtette, a KSH adataiban nincsenek benne a magánszálláshelyek adatai, márpedig Siófokon jelentős ezek aránya. Másfelől a KSH adatai korábban is eltérést mutattak a város adóhivatalának adataihoz képest, és nem lehet kétség afelől, hogy a befizetett adók alapján közölt adatok a pontosabbak – tette hozzá. Közölte, hogy az általa irányított siófoki Beach Hotelben az év első hét hónapjában 1,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

Sternóczky Balázs, Siófok legnagyobb négycsillagos, 650 férőhelyes szállodája, a Hotel Azúr értékesítési igazgatója arról számolt be, hogy az év első hét hónapjában stagnálást tapasztaltak a vendégéjszakákban, vagyis a tavalyi évhez hasonlóan alakultak a számok.

Hoffmann Henrik, a siófoki Hotel Residence igazgatója elmondta, hogy náluk az év első hét hónapjában 5,6 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző év hasonló időszakához képest. Hozzátette, a szállodája 93-95 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik nyaranta, ami nemigen növelhető, ezért a cél a költőképesebb vendégkör elérése lenne a jövőben, minőségibb szolgáltatásokkal, magasabb áron. Megjegyezte, Siófok egyelőre nem ebbe az irányba halad, amit jól mutat, hogy az olcsóbb kategóriájú, magánszálláshelyek forgalma nagyobb arányban nő, mint a kereskedelmi vendéglátóhelyeké. A szállodavezető szerint (aki a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke is egyben) Siófokot az adottságai alkalmassá teszik arra, hogy a jelenleginél igényesebb, fizetőképesebb vendégkör kedvelt célpontja legyen, de ehhez a közterületein, útjain nagyobb tisztaságra, nagyobb rendezettségre lenne szükség.

A siofok.hu által megkérdezett szállásadók és szakemberek a KSH számára történő körtelező adatközléssel kapcsolatban arról számoltak be, hogy időigényesek, bonyolultak, és a pontosságukat nemigen ellenőrzik, ezért akadnak, akik „hasra ütés-szerűen” adják meg az adataikat. Annyi bizonyos, hogy a KSH szerint 2017. első 7 hónapjában 405 229 vendégéjszakát töltöttek el a vendégek Siófok kereskedelmi szálláshelyein, míg a helyi adóhivatal – adóforintok befizetésén alapuló – adatai szerint közel 500 000 ez a szám.