Enyhe télben bíznak a gazdák a Balatonboglári Borvidéken (sonline.hu)

A szőlő mínusz 15 fokos hőmérsékletig ellenálló, a gazdák bíznak abban, hogy nem lesz kemény a tél, ami károsíthatja. 

Két dolgozónk mellett idénymunkásokat foglalkoztatunk. Nem könnyű metsző embert találni, az idősek kiöregszenek és a fiataloknak nincs kedvük hozzá – mondta el a sonline.hu-nak Hujber Attila borász. Összesen 22 hektárnyi ültetvényen kell végezniük a metszésekkel tavasszal, ezért időben neki kell állniuk.

Jövő héten gépi előmetszés végzünk, a csapos művelés esetében ez nagy segítség, mert utána csak a vesszőket kell lecsipkedni – emelte ki Hujber Attila. Hozzátette: fajtától függően a szőlő a mínusz 15 fok körüli hőmérsékletig kibírja a tartós hideget. A borvidéken nagyobb területen található Irsai Olivér fajta, talán ez a legérzékenyebb, tartósan mínusz 17-18 fokos száraz hideg már árthat neki.

Elkezdődnek a metszések a Balaton Agrár Zrt. szőlőültetvényein is. Tavaszi József, a vállalat elnöke elmondta: évek óta egy előmetsző gépet alkalmaznak, amely révén gyorsabban tudnak dolgozni. A gép a vesszők 60–70 százalékát eltávolítja, majd kézi erővel fejezzük be a csapos metszést – emelte ki az elnök. Csaknem százötven hektárnyi ültetvényt kell megmetszeniük tavaszig.

Más szempontból is fontos a november a szőlősgazdáknak. A hónap végéig van lehetőségük arra, hogy a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni terveiket benyújtsák. A támogatási keretösszeg 2019–2023 közötti 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett.