Emlékhelyek napja – Somogy, Veszprém és Zala megyében

Több mint hatvan helyszínen ünneplik országszerte tematikus sétákkal, koncertekkel, buszos és kerékpáros túrákkal, múltidéző bemutatókkal és szabadtéri programokkal szombaton az Emlékhelyek napját.

Az országos rendezvényt idén negyedik alkalommal szervezik meg 63 helyszínen azzal a céllal, hogy a változatos programok révén a magyarországi emlékhelyek bekerüljenek a köztudatba és mindenki megismerkedjen a magyar történelem sorsfordító helyszíneivel, történéseivel – olvasható az eseménysorozatot létrehozó és koordináló Nemzeti Örökség Intézetének közleményében.

Programok Somogy megyében:

Somogyváron a látogatóközpontban interaktív kiállítás tekinthető meg a somogyvári bencés apátság történetéről és az alapító Szent László királyról, a szent és az uralkodó kettősségét vizsgálva. A nap folyamán rendkívüli tárlatvezetéssel, a kisebbeknek középkori játékokkal, tematikus feladványokkal színesítve kínálnak programot.

Programok Zala megyében:

A keszthelyi Festetics-kastélyban a koncertek mellett barokk dáma- és úri lovas bemutató, a Diósgyőri várban lovagi torna lesz, Mohácson szakvezetésekkel készülnek, Mosonmagyaróváron szabadtéri előadások és kiállítások lesznek, a muhi csata emlékművénél pedig csoportos párviadalokat és megelevenedő csataképeket láthatnak az érdeklődők.

A kehidakustányi Deák-kúriában működő múzeumban bővített tárlatvezetéssel várják a látogatókat.

Programok Veszprém megyében:

A veszprémi várban a Tűztorony udvarán elevenedik meg Nagy Lajos kora: a Szarvaskör Egyesület hagyományőrző csoportja, a Himfy Bandérium tagjai vernek tábort az udvarban. Fegyver- és viseletbemutatók, kézműves és gasztronómiai programok, ismeretterjesztő előadások segítenek minden korosztálynak élővé varázsolni a középkori hangulatot.

A Sólyi Református Templomban 2018-ban elkezdődött restaurátori munkálatok során Árpád-kori freskót, valamint reformáció korabeli falképeket talált a restaurátor. A jelenleg is folyó restaurátori munkálatok megtekinthetők lesznek és bemutatják a feltárt állapotot és magát a történelmi emlékhelyet is.