Csatlakoztak a zöld civilek a NABE Balatont védő kezdeményezéséhez

Aláírták a zöldszervezetek a NABE (Nők a Balatonért Egyesület) állásfoglalását, amely a Balaton védelme érdekében felkéri a kormányt a területrendezési törvény hiányzó rendeleteinek mielőbbi megalkotására. A Balaton-part beépítése, az egyre zajosabb rendezvények és a jetski használat ellen emel szót az alább szó szerint közölt állásfoglalás, amelyhez a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek XXIX. országos találkozóján, június 1-én Budapesten csatlakozott több tucatnyi zöldszervezet. Erről Hajósy Adrienne, a NABE programvezetője tájékoztatta a hirbalaton.hu-t.
 
Az állásfoglalás szövege:

ÁLLÁSFOGLALÁS A BALATON VÉDELMÉRŐL

XXIX. Zöld Civil Országos Találkozó
 
Elég egy pillantás a térképre: Európában nincs még egy olyan csodálatos tó, mint a Balaton. Tiszta vize különleges élővilágnak ad otthont, ezért európai védettséget is élvez. Pihenést, kikapcsolódást, sportolási lehetőséget biztosít mindenkinek. Most még.

Mohó beruházók vetettek szemet a tópartra, egyre-másra jönnek a hírek új lakóparkok és kikötők terveiről. “Fellendítjük a minőségi idegenforgalmat, hasznosítjuk a partot” — ígérik. Lassan alig van olyan parti település, ahol idén tavasszal ne jelentek volna meg a láncfűrészek és az égnek meredő daruk, a betonozógépek és a természetes part eltakarására hivatott térkőhalmok.
Nehezen hihető, hogy egy minőségi turista (a gazdag ember) kikapcsolódni pont ugyanolyan környezetbe vágyik, mint az állandó lakóhelyéül szolgáló lakópark. Mi marad a Balaton vonzóerejéből, ha nem lesz természetes part, szabad strandolási lehetőség? Sőt, meg se lehet majd közelíteni a Balatont, mert a lakóparkokkal együtt a kerítések is épülnek.
Veszélybe került a strandolás, a kikapcsolódás nyugalma is. Egyre több a zajos rendezvény. Az idei csúcs minden bizonnyal a Redbull repülőgépverseny lesz, amitől a budapestieknek sikerült megszabadulnia.
A Balatonon tilos motoros sporteszköz használata. Törvény tiltja, évtizedek óta, csakúgy, mint a Fertő tavon, a Velencei tavon és a Tisza tavon. Ezért is lettek napjainkra nagy tavaink, így a Balaton is, a szezonban a strandolóké, a vitorlázóké, a horgászoké, valamint egész évben a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké. Híre jött, hogy – ugyancsak a minőségi turizmusra hivatkozva – engedélyezni akarják az elektromos jetski használatát. Pedig ha megjelennének a száguldozó “sportolók”, hamar elüldöznék a mostani vendégkör nagy részét, és a sekély tó vizének felkavarásával a halakat is.
 
Az ezredforduló óta törvény védte a Balatont. A törvényt idén március 15-én hatályon kívül helyezték. Rendelkezéseinek egy része beolvadt az új területrendezési törvénybe.Sajnos, az új törvény végrehajtásához a részletszabályokat tartalmazó rendeletek késlekednek. A parti beruházók és a zajos rendezvények szervezői ezt úgy értelmezhetik, hogy joghézag van, eddig tiltott tevékenységek most bátran megvalósíthatók.Mindezekre tekintettel, az Országos Találkozó résztvevői felkérik a kormányt, hogy a területrendezés hiányzó rendeleteit mielőbb alkossa meg. Maradjon még védendő, természetes parti terület és védendő élővilág akkorra is, mire a rendeletek megszületnek.Budapest, 2019. június 1.”