EM: januártól igényelhető támogatás a vállalati zöldenergia tárolói programban

Januártól igényelhető támogatás a vállalati zöldenergia tárolói programban – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a kormány 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi a hazai vállalkozások villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó, a zöldenergia hatékonyabb hasznosítását is elősegítő fejlesztéseit. A cégek beruházási támogatást és bevételkompenzációt nyerhetnek el a január közepén megnyíló pályázati felhíváson.

 

A hétfőn közzétett kiírás alapján legkésőbb 2026 májusáig kiépülő energiatárolók több mint hússzorosára növelik a jelenleg mintegy 20 megawattos hazai kapacitást.
Az EM jogalkotási és pénzügyi ösztönzők kombinációjával tervezi növelni az energiatárolási piac méretét – tették hozzá.
Azt írták, hogy a fejlesztési szándékok megalapozottságát és támogathatóságát az Európai Bizottság is elismeri.

A zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása, a korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését.
„Az energiatárolás hozzájárul Magyarország energiafüggetlenségének megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat üzemeltetési és szabályozási költségeit” – fogalmaztak a közleményben.

Kifejtették, hogy a pályázat vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzi a cégeket energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására.
A vállalkozások azzal a feltétellel juthatnak állami hozzájáruláshoz, hogy a tárolókat a kiegyenlítő piacon használják – fűzték hozzá, azzal együtt, hogy a várakozások szerint a végső kedvezményezettek mintegy 440 megawatt (MW) összkapacitásban telepíthetnek új energiatárolókat.

A támogatási kérelmeket a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen lehet benyújtani 2024. január 15. és február 5. között; a beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el.

A nyertesek kiválasztása a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján történik majd – emelték ki. Kitértek arra is, hogy a kormány a családokat is támogatja a modern napelemes rendszerek telepítésében a januárban megnyíló Napenergia Plusz Programmal.

A 75 milliárd forintos keretösszegű lakossági kiírás a zöldenergia termelésében, tárolásában és felhasználásában segíti a háztartásokat.
A napelem és energiatároló együttes létesítésének köszönhetően a nyertesek a nappal megtermelt energiával az esti vagy hajnali csúcsfogyasztási időszakban világíthatnak, melegíthetnek vizet vagy működtethetik  mosógépüket – olvasható a közleményben.