Éltető Balaton-felvidékért Egyesület: “fő feladatunk a vidékfejlesztés” (likebalaton.hu)

A 2008-ban alakult egyesület magja egy négy fős munkaszervezet, akik a fő szervezési dolgokat intézik, de ezen kívül számos szakemberrel és szakértővel dolgoznak együtt. Az egyesület csapattagjai között vannak tősgyökeres balatoniak, és olyanok is, akik a fővárosból érkeztek, de mindannyian itt élnek a Balaton-felvidéken, hiszen ez a munka abszolút szerelemből végezhető.

Egy EU-s program keretén belül jött létre az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, azon belül az úgynevezett Leader program mentén. Ennek a lényege, hogy vannak különböző helyi akciócsoportok, akik a vidéken lévő kis települések fejlesztésével foglalkoznak.

Az egyesület 2008-ban alakult és 59 települést foglal magába, Sümegtől a füredi térségig tart a területünk. A kötelező feladatok mellett fontosnak tartjuk a közösségi együtműködést, fejlesztést, a Balaton-felvidéki vállalkozók, önkormányzatok és civil szervezetek közötti összefogást. 12 éve működünk egy cél mentén, vagyis hogy akkor tudunk fejlődni, ha együtt dolgozunk a térségben.

– mondta el a likebalaton.hu-nak Harta Annamária vezető. Kifejtette: a feladatunk a vidékfejlesztés. Ezen belül viszont van egyfajta hagyományőrzés, az itt lévő értékek feltérképezése, és a helyi szolgáltatások népszerűsítése. Nem csak az élelmiszer jellegű termékekre kell gondolni, ebbe a körbe beletartoznak a turisztikai szolgáltatások és a kézműves termékek is. Fontos számukra, hogy a Balaton környéki turizmust egész évben segítsék és élhetővé tegyék az egész vidéket.

Beszélt arról is, hogy a védjegy ötlete abszolút közösségi szinten született meg. A Leader program egyik alappillére az alulról építkezés elve, fontos szempont, hogy a lakosságnak mire van szüksége. Mind az 59 településen fórumot tartottak, ahol felmérték az igényeket, mi az amit a helyi lakosság lát, ki mit tart fontosnak. Ebbe a folyamatba bevonták a civil szervezeteket, tettvágyó magánszemélyeket, önkormányzatokat is, egyébként a különböző projektek is így indultak el. A spanyol Leader csoport vezette be ezt a védjegyet, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület pedig tőlük vette át a bevezetésének rendszerét.

Így jött létre 2014-ben a “Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegy, ami egy saját, helyi márka lett. Annak idején körülbelül 50-60 védjegyessel indultak, mára pedig nagyjából százan vannak.

A védjegyre élelmiszeripari termékkel, turisztikai szolgáltatással vagy kézműves termékkel lehet jelentkezni. Van egy általános szabályzat, aminek meg kell felelni. Ebben olyan környezeti, társadalmi és gazdasági elvárások vannak, amelyek közül valamelyiknek teljesülnie kell. Például, hogy segítse a hátrányos helyzetű csoportokat, helyi munkaerőt alkalmazzon, lehetőség szerint figyeljen oda a környezetvédelemre, szelektív hulladékgyűjtésre és hasonlók. Fontos, hogy legyen hosszútávú terve, célja. Emellett van egy szakma specifikus szabályzat is, ebben benne van, hogy amit a jogszabály előír például a termelőknek, azt kötelezőnek veszik. Ehhez hozzátettek olyan elvárásokat például, hogy egy lekvárnál, szörpnél honnan származhat a gyümölcs, a tejtermékek csak magyar tarka tehenek tejéből készülhetnek, minden élelmiszerre, borra megvannak az előírások.

Egy szakemberekből álló bizottság segített megalkotni a szabályzatot és bírálja el a pályázókat. Ilyenkor van egy helyszíni szemle is, majd egy 12 tagú tanács dönt, hogy megfelel-e a védjegynek a termék.

Ezek az előírások mind a márkát és a pályázókat is védik. Fontos tudni, hogy aki bekerül a közösségbe, 5 évre kapja meg a védjegyet. Öt évente van egy felülvizsgálat, mert a megtartásához kell, hogy a minőség ugyanolyan vagy magasabb szintű legyen. A szemlélet szerint a cél az, hogy minél jobb, minél minőségibb helyi termékek kapjanak védjegyet, ezzel ösztönözve a helyi termelőket is az egyre jobb minőségre.

A védjegy együtt jár támogatással, ami természetesen nagy segítség minden kistermelőnek, őstermelőnek és kézművesnek, ugyanakkor nem csak ez számít.

Azt tapasztalom, hogy szerencsére eljött az idő, amikor nem kifejezetten azért akar valaki védjegyes lenni, hogy pályázati támogatáshoz jusson. Hanem érzi, hogy ennél sokkal többet ad neki az, hogy ehhez a közösséghez tartozik. Nekünk pedig azért jó, mert valódi minőséget képviselő emberekkel működhetünk együtt.

– fogalmazott Harta Annamária.