Először rendezték meg Tagyonban a Nemzeti Vágta előfutamát (veol.hu)

A hagyományőrzésen túl a magyarság találkozása is célja a Nemzeti Vágtának, illetve elődöntőinek – hangzott el egyebek mellett a Balaton-felvidéki Nivegy-völgyben lévő Tagyonnál szombaton, ahol hatalmas érdeklődés mellett először rendezték meg a vágta előfutamát.

Örömmel beszélt Kontrát Károly országgyűlési képviselő arról, hogy a kettes számú választókerületében lévő Tagyon adhat helyszínt a rendkívül rangos eseménynek, a Nemzeti Vágta előfutamának – tudósít a veol.hu.

Szerinte nagyon fontos, hogy megőrizzük hagyományainkat, így a lovas tradícióinkat is, amit szolgál a mostani rendezvény. A falut Farkas Ábel, Penge nevű, székely lovával képviselte. Nem kicsi a tét, ugyanis a legjobbak részt vehetnek ősszel, Nemzeti Vágta idei, szilvásváradi futamán, hangsúlyozta a képviselő. Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya a huszárok jelentőségéről beszélt, akik az 1848-as forradalom és szabadságharcban a haderő gerincét képezték. Petőfi Sándor költő is elismeréssel írt róluk, egyik verse csak a huszárokról szól.

Nyeregbe vidék, nyeregbe Magyarország! utalt a rendezvény szlogenjére a tagyoni születésű Vida Magdolna főszervező, akinek birtokán rendezték mg a viadalt. Büszkén említette meg, hogy Tagyonban is sikerült megszervezni a Nemzeti Vágta előfutamát, ami régi vágya volt már. Magdolna 16 éve a Nemzeti Vágta egyik főszervezője.

Steierlein István helyi polgármester bemutatta a festői környezetben lévő falut, mely főként szőlészetből, borászatból és idegenforgalomból él, majd felhívta a figyelmet a Nivegy-völgye, illetve a térség értékeire, nevezetességeire. Így beszélt egyebek mellett a nagyvázsonyi várról, a közelben lévő Balatonról, a balatoncsicsói Szent Balázs templomromról és a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyről. Méltatta a rendezvény magyarságot érintő kedvező hatását, ugyanis szerveztek már elődöntőt a Székelyföldön, Felvidéken és a Vajdaságban is.

A vágtán jótékonysági sztárfutamokat is szerveztek, amelyeken Széchenyi Krisztián táncművész, Bács Péter, Krajnik-Balogh Gábor, Sipos Imre és Barabás Kiss Zoltán színművészek álltak rajthoz. A legkisebbeknek szóló Kishuszár Vágta döntője után, 17 órakor indultak a végső megmérettetésre a döntőbe jutott lovasok, majd kihirdették az eredményt és átadták a díjakat. A futamok között a Gyenesdiási Dalárda balatoni dalokkal és zalai ivónótákkal szórakoztatta a közönséget. Lehetett válogatni kézműves portékákból, nem hiányoztak a finom falatok, italok, szerveztek izgalmas csikós bemutatót, valamint lovaskocsi toló versenyt is.