Ellentmondásos a falusi CSOK-lista: Tihany bekerült, Újdombrád kimaradt (hvg.hu/Népszava)

Néhány település kilóg a sorból a falusi CSOK-listáján (családi otthonteremtési kedvezmény), mivel olyan települések is felkerültek, ahol nő a lakosok száma, de olyanok meg lemaradtak, ahol szemmel láthatóan elkelne a támogatás. A tihanyi polgármester kifejezetten örül, hogy szerepelnek a listán, szerinte így a helyi fiatalokat majd az impozáns, balatoni faluban tudják tartani.

Az ukrán határ melletti települések közül is felkerült néhány település arra a listára, amelyen azok szerepelnek, amelyeken igénybe vehető a korábbinál jóval kedvezőbb felhasználású falusi CSOK- járt utána a Népszava. A lap végig böngészte a listát, is kiszúrta, hogy több olyan kistelepülés lemaradt a kedvezményezettek sorából, ahol régóta csökken a népesség, ráadásul, az ingatlanok állapota is jócskán felújításra szorulna. Másfelől viszont kilóg a sorból például Tihany, hiszen a településen szintén nő a lakosok száma, az ingatlanok pedig drágák. A lap megkeresett néhány faluvezetőt, a tihanyi polgármester kifejezetten örül, hogy szerepelnek a listán, szerinte így a helyi fiatalokat tudják majd az impozáns, balatoni faluban tartani.

Egy szabolcsi polgármester arról beszélt a Népszavának, hogy a Nyíregyháza környéki Nyírpazony, Sényő vagy Napkor nem számított arra, hogy bekerül a kedvezményezettek közé, hisz a megyeszékhely közelsége és a jó közlekedési lehetőségek miatt ide eleve sokan költöztek ki az utóbbi években, a házak árai is emelkedtek. Ugyanakkor a lapnak nyilatkozó polgármester szerint érthetetlen, hogy az elszegényedő Újdombrád, amelyik éppenséggel megfelelne a fogyó lakosság kritériumának, hiányzik a listáról.

Kezdetben arról volt szó, hogy csak az olyan, ötezer főnél kisebb községekben lesz elérhető a támogatás, ahol a népesség a 2003. január elsejei állapothoz képest legalább öt százalékkal csökkent. Ez alapján 1799 település került fel az első listára. Később aztán eltörölték az országos lélekszám csökkenésének mértékéhez kötött kitételt. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter március 7-én pedig már arról beszélt: mindenhol lehet jelentkezni, ahol csökkent, akár csak 1-2 százalékkal is a lélekszám. Ehhez képest a listán szerepel olyan település, amelynek nemhogy csökkent volna, de nőtt a lakosságszáma. A falusi CSOK július 1-e után lesz elérhető – írja a hvg.hu.