Elkezdődött a zalakarosi termáltó helyreállítása (kanizsaujsag.hu)

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt, egy május eleji éjszaka alatt elfolyt a víz a fürdőváros közkedvelt turistalátványosságának számító mesterséges tóból. Tavaly nyárra kiderült, a problémát az okozta, hogy tönkrement a tó alatt futó vezetékrendszer.

Zalakaros polgármestere a Kanizsa TV Híradójának azt mondta, a helyreállítás azért csak mostanában indulhatott el, mert előbb jogi eljárás kezdődött igazságügyi szakértők bevonásával, majd ezt követte a közbeszerzési eljárás, ez pedig mind időigényes folyamat volt.

– Látszólag egyszerű, mert csőcseréről van szó, de vannak olyan kritikus részek, mint például a tó alatti zárófólia. Ez egy mesterséges tó, annak a helyreállítása nagyon komoly szakértelmet igényel. A nyertes pályázó mintegy nettó 70 millió forintért vállalta el. Alapvetően négy fő érintett van az egész történetben: a zalakarosi önkormányzat mint mint projekttulajdonos, a fürdő, amely üzemeltette a tavat és igazából a terület gazdája, a Karos Park, amely a növényzetért és a különböző munkálatokért felelt, és volt egy tervezői csapat, amely az egészet elképzelte. A fürdő és az önkormányzat meg tudott egyezni a feltételekben és a hozzájárulás mértékében. Elhangzott egy összeg, ami nyilvános, ehhez hozzájön a növényzet visszatelepítésének költsége. A növényeket kimenekítettük, hiszen értékes növényzetről van szó – mondta el Novák Ferenc Zalakaros polgármestere.