Elhunyt Szeremley Huba balatoni borász, üzletember (femcafe.hu)

Nyolcvanegy éves korában szombaton  meghalt Szeremley Huba borász, üzletember, balatoni és világ körüli vitorlázó, s egy életen keresztül kalandor. Legendás történetek és vagyon-legenda fűződött a nevéhez. 

1967-ben egy sportrepülővel hagyta el az országot. Élt többek között Ausztriában, Svájcban, Nigériában és Iránban is. Gépészmérnökként áramot vitt törzsi kultúrában élő népeknek, kórházat alapított, amely annyi pénzt hozott neki, hogy amikor a rendszerváltás után hazaköltözött, már a leggazdagabb magyarok között tudhatta magát – olvasható a femcafe.hu oldalon megjelent összefoglalóban.

Állandóan olyasmit csinált, amivel meglepte a környezetét. Szőlőterületeket vásárolt, amikor mindenki eladni akart. Régi fajtákhoz, a Kéknyelűhöz és a Budai Zöldhöz vagy a Bakatorhoz meg ismeretlen újakhoz, a Zeuszhoz nyúlt, amikor ezek már-már eltűntek az országból. A Szent Orbán pincét 1992-ben alapította meg, emellett számos más vállalkozást is indított, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Badacsony újból felkerült a borászati térképre. Az ő nevét azok is ismerik, akik nem igazán jártasak a borkultúrában, hiszen a boraival nemzetközi hírnévre tett szert.

Sokáig az ország leggazdagabb emberei között is emlegették, a vagyonát 20-22 milliárd forintra becsülték, de saját bevallása szerint csak 3,5 milliárd forintja volt a csúcson, bár azt nem titkolta, hogy Badacsonyban van egy gyémánttal kirakott borospincéje.

Élete utolsó éveiben visszavonulva élt, és már hosszú ideje nem lehetett róla sokat hallani.

„Szeremley Hubával nagy formátumú barátot veszítettünk el. Egy magyart, aki maga alakította a sorsát egy olyan korban, amikor legtöbbünk nem tudott kitörni a ránk kényszerített rendszerből. Olyan kollegát, akinek ötleteire, munkájára oda kellett figyelnünk akkor is, amikor láttuk, nem ő fogja ezeket végigvinni. Talán utolsó képviselője volt egy nem is 20., de 19. századi magyar embertípusnak, a dzsentrinek. Nagy hibákkal, de sokkal nagyobb erényekkel. Életéből, sorsából tanulnunk kellene”

–emlékezett meg Jásdi István csopaki borász a magyar üzleti és borászvilág különleges személyiségéről.

Szeremley Huba május 15-én, szombaton halt meg. Nyugodjon békében!