„Élhetetlen lesz” – tüntetést tartottak Tihanyban egy újabb balatoni gigaberuházás ellen (ATV)

Újabb gigaberuházás ellen tüntettek a Balaton mellett élők, most Tihanyban. Itt egy erdős területet vágnának ki néhány száz méterre a Balaton-parttól, ami a szervezők szerint környezetvédelmi terület. Ennek helyére egy apartman és wellness központot húznának fel magánberuházók – adta hírül az ATV.

Egy erdős részen valósulna meg az a nagyberuházás, amelynek keretein belül 388 lakást és egy wellness központot is magában foglaló, 120 szobás hotelt is felépítenének. Ezt sem a helyiek, sem a nyaralótulajdonosok nem szeretnék, ezért tiltakozó demonstrációt tartottak szombat este a tihanyi félszigeten.

„A Balaton északi partján egyetlen egy településen ilyen sűrűségű beépítés nem található, még Balatonfüreden sem” – magyarázta Molnár György, a Révbe Érünk Egyesület elnöke, aki szerint sem a közművek, sem a közlekedés nem bírná el a településen az új épületek megjelenését.

A tiltakozók azt szeretnék megakadályozni, hogy a félsziget Kenderföldek elnevezésű területén egy újabb Balaton-parti gigaberuházás valósuljon meg. Ezzel szerintük jelentős környezeti károkat is okoznának. Egyikük úgy véli, hogy ezzel Tihanyban vége lenne a normális életnek, mert kétszer vagy háromszor annyi lakos lenne, mint most.

„Élhetetlen lesz az elkövetkezendő tíz évben” – mondta egy másikuk, aki szerint olyan építkezéseket akarnak megindítani, ami sem a turistáknak, sem pedig az itt lakóknak nem kedvezne. „Ez az egész félszigetet érinti, ez természetvédelmi terület, így aggályosnak tartjuk ezt az egészet” – tette hozzá.

Mindemellett most kezdik el megvalósítani az önkormányzat által életre hívott Balaton Kapuja projektet is. Ennek keretében a tihanyi rév mellett alakítanak ki egy látogatóközpontot, egy új piacteret, és egy 200 férőhelyes parkolót is.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere úgy látja, hogy egyébként is nagy a környezeti terhelés és a gépjárművek jelenléte az ősközösségnek és a műemléki területnek, „tehát mindenképpen fontos, hogy ezzel a kérdéssel, témával foglalkozzunk” – mondta híradónknak.

A helyieknek egyébként csak a gigaberuházás ellen van kifogásuk, az uniós pénzből kialakítandó önkormányzati projekt ellen nincs, hiszen ezzel együtt egy környezeti rekonstrukción is keresztülmenne a régi lovarda és környéke – írja az atv.hu.