Elégedettek a fenntartók az idei látogatottsággal (magyarnemzet.hu)

Nem döntött rekordot a fizetős balatoni strandok nyári vendégforgalma az idén, főként az időjárás miatt, mindazonáltal az önkormányzatok elégedettek a fürdővendégek számával és a jegyekből származó bevétellel. Több helyütt már készülnek az idegenforgalmi adóból, illetve annak állami kiegészítéséből finanszírozható további fürdőhely-korszerűsítési tervek – tudta meg a magyarnemzet.hu.
Több mint százezren mártóztak meg Keszthely városi strandján, a Helikonon, a Libáson pedig 60 ezren fordultak meg az eltelt három és fél hónapban – tudtuk meg a helyi önkormányzat fürdőüzemeltetési részlegvezetőjétől. Csendes Antal jelezte: jövőre Keszthelynek is lesz kutyabarát fürdőhelye, így több házi kedvenccel érkező nyaralóra számítanak. A megállapodás úgy szól, hogy a Kutyabarát magazin saját forrásból alakítja ki a gazdik és az ebek közös fürdőhelyét, cserébe a város önkormányzata ingyenessé teszi a Helikon strandot.

A Vas és Győr-Moson-Sopron megyéből Balatonra látogatók népszerű fürdőhelyét, a szigligeti strandot idén nyáron 130 ezer vendég kereste fel, akik 82 millió forinttal gyarapították a helyi önkormányzat költségvetését – közölte lapunkkal Balassa Balázs polgármester.

Alsóörs önkormányzati vezetője, Hebling Zsolt pedig arról tájékoztatott bennünket, hogy településükön megmaradt a 2018-as látogatószám-rekord, ez 130 ezer, idegenforgalmi adót gyarapító vendégéjszakát jelent. Felhívta a figyelmet: egyebek között a település azért is nyerte el háromszor is a Legkedveltebb balatoni fürdőhely címet, mert strandja előtt ötszáz autó és száz kerékpár számára van parkolóhely.

Füred Esterházy- és Kisfaludy-strandján az idei nyári szezonban 7-8 százalékos vendégforgalom-csökkenés történt a Balatonfüred.hu információi szerint, de így is 330 ezren mártóztak meg a két, magas színvonalú szolgáltatást nyújtó fürdőben.

Balatonföldvár büdzséjét 40,5 millió forinttal gyarapította az üdülőváros keleti és nyugati strandja, a balaton­lellei Napfénystrand és élményfürdőt pedig szeptember közepéig 160 ezernél is többen keresték fel. A Balaton elsőként kiépített fövenyes strandja és kétmedencés élményfürdője 111 millió forintos jegybevétellel zárta a szezont.

Más nyaralóhelyek mellett Lellén is szembetűnő volt a helyiek számára, hogy a város nemrégiben állami támogatásból megújult szabadstrandjait az idén újra felfedezték, és a forró napokon szinte megszállták a fürdőzők.
Siófok idén is hozta a formáját, a város gamászai strandjának pénztáránál 20 ezer, a sóstóin 45 ezer, a nagystrandon 200 ezer jegyet adtak el a nyári üdülési szezonban.

Az év elejétől ­augusztus végéig 126 ezren keresték fel a Siófoki Galerius Élményfürdő és Wellnessközpontot, a három nyári hónapban pedig 80 ezren látogattak el a nyári főváros büszkeségeként emlegetett, négy évszakos turisztikai létesítménybe. Ahol egyébként már megkezdődött az őszi szaunaszezon, és mint Balogh Renáta fürdővezetőtől megtudtuk, már elkészült a nagyszabású terv egy, a Balatonon mind ez ideig egyedülálló, különleges hang- és fénytechnikával felszerelt, egy időben 70 személy ellátását szolgáló hőfürdő kialakítására.
Zamárdiban ezen a nyáron is csúcsra járatta a strand- és rendezvényforgalmat a város önkormányzata, jövőre pedig új színfolttal gazdagítják a tó legnagyobb ingyenes fürdőhelyét. Nemrégiben ugyanis 430 millió forintból elkészült a strand tengelyében egy 150 négyzetméter alapterületű, tetőteraszos, állandó kiállításokra és rendezvényekre alkalmas épület. A létesítmény nemcsak a strandszezonban, hanem egész éven át színes programokkal várja a Zamárdiba látogatókat – jelezte kérdésünkre Csákovics Gyula polgármester.Családbarát strandok

A Balaton fő turisztikai terméke a vízparti, családi üdülés, ezért a térség jövőbeni sikeres pozicionálása szempontjából kulcsfontosságú a strandok minőségi fejlesztése. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program keretében 2017 tavaszán indította el strandfejlesztési támogatási konstrukcióját, lehetőséget kínálva a balatoni településeknek is arra, hogy átvezessék fürdőhelyeiket a XXI. századba. Eddig a Balatonnál összesen 38 kisebb-nagyobb településen támogatta az MTÜ mintegy 55 strand fejlesztését, együttesen 1,858 milliárd forintból.

Az érintett önkormányzatok javították saját tulajdonú strandjaik elérhetőségét, azok infrastruktúráját is magasabb szintre emelték, több helyütt szezonhosszabbító fejlesztések történtek. Akadnak ezek között családbarát szolgáltatásokat megvalósító projektek (játszótér, vízi élménypark, árnyékolók, napvitorlák, családi medencék, csúszdák kialakítása) és a szabadidősportok feltételeinek javítását célzó (sportpályák létesítése, felújítása, sport- és vízi eszközök beszerzése), valamint a Strandolj és kerékpározz! mozgalmat támogató fejlesztések (kerékpártárolók, -megőrzők kialakítása). Számos strandon, köztük Alsóörsön, Gyenesdiáson, Révfülöpön, Balatonvilágoson, Szántódon a vendégek már az idei szezonban élvezhették a fejlesztések eredményeit, máshol még zajlik a korszerűsítés.