Patthelyzet és elnapolt tárgyalás a Balatoni bringakörút szepezdi-zánkai nyomvonalánál

Csütörtökön, azaz tegnap két és félórányi egyeztetés sem járt sikerrel a Balatoni Bringakör (BaBri) balatonszepezdi és zánkai új nyomvonal-tervezetéről, így Révész Máriusz kormánybiztos elnapolta az általa kezdeményezett tárgyalást – olvasható a Zánkai üdülők nevű közösségi oldalon. A tájékoztatás szerint “A kerékpáros szervezetek, a kormánybiztos és a minisztérium világos álláspontja, hogy ha a szepezdi szakaszon fölső nyomvonalon megy a kerékpárút, és az Úttörőváros felől is fölül érkezik, akkor Zánkán is a fölső részen kell vezetni. Szepezd önkormányzata ezt a kialakítást elfogadja. Zánka testülete nem.”
Tiltakozókövek a Balatoni Bringakör (BaBri) tervezett nyomvonal-módosítása ellen (Fotó: Zánkai üdülők/Facebook)
Mint arról korábban hírt adtunk, komoly vita alakult ki az elmúlt hónapokban Balatonszepezden arról, hol haladjon át a jövőben a Balatoni Bringakörnek nevezett bicikliút. Sokan petíciót indítva is ellenezték, hogy a bicikliforgalmat levigyék a partra, amely közakarat előtt a szepezdi testület is meghajolt.

Zöld jelzi a jelenlegi, a piros és kék vonal a tervezett nyomvonal (Forrás: NIF Zrt)

A telex.hu leírása szerint a Balatoni Bringakör jelenleg Szepezdre érve felkanyarog a kerékpárral meredek kis utcákon a part menti dombra, majd a település végén egy meredek lejtőn le a partra, át a forgalmas 71-es úton. Abban mindenki egyetért, hogy ez a nyomvonal a lejtős, forgalmas kereszteződés miatt roppant balesetveszélyes, ez be is bizonyosodott az elmúlt években. Sokan ezért a járdákat vagy a szintén nem túl biztonságos főutat használták kerékpározásra.

Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság új nyomvonalat tervezett a part menti vasút és a part közti keskeny sávban. Ez a kerékpárosoknak azért lett volna jó, mert balesetveszély és meredek lejtők-emelkedők nélkül haladhattak volna át a településen, a nádas mellett, a strand előtt. A terv azonban a helyiek heves tiltakozásába ütközött, mivel a nyomvonal területet vesz el a strandokból, kiszorítja a partról Szepezd jelenleg egyetlen sétányát, és a kerékpáros-forgalom veszélyt jelent a strandolókra, gyerekekre nézve, ráadásul fákat kellene kivágni.

A szomszédos Zánkán is fellázadtak a helyiek a kerékpárút ellen. Ott sem tudják elfogadni, hogy a partközeli nyomvonal-vezetést, ahol a nagy bicikliforgalom strandolókat, sétálókat veszélyeztetne, felborítva kis utcák csendjét, nyugalmát – a helyi ingatlantulajdonosok érvelése szerint.