Eladóvá vált Koós János balatoni vitorláshajója (borsonline.hu)

Koós Réka színésznő gyermekkorának legszebb emlékei kötődnek ahhoz a vitorláshoz, amelytől fájó szívvel meg kell most válnia. Nemrégiben bukkant fel a hirdetési oldalakon az a DIXI32 típusú hajó, amit édesapja, a legendás énekes, Koós János építtetett magának közel harminc évvel ezelőtt.

Szomorú látvány a Koóstoló névre keresztelt vitorlás, ahogy az alsóörsi Vízügyi telepen parkol, szárazon. A vízhez, a hangos jókedvhez, az élményekhez, a csupa szív tulajdonoshoz szokott vitorlás nem csak téli álmot alszik, hamarosan új tulajdonossal kell összeszoknia – írja a borsonline.hu.

A vízijárműnek gazdag élettörténete van. A létezését annak a Koós Jánosnak köszönheti, aki már egészen fiatalon a víz szerelmese lett, és aki ettől a szenvedélyétől az élete végéig nem akart és tudott megválni. Az élete során három hajója volt, ezeknek a fedélzetén megannyi híresség megfordult, sokat időzött itt Bajor Imre, de volt vendég Aradszky László, Hofi, Szerednyei Béla és még sok sok ikonikus sztár, akik közül sajnos ma már sokan nem élnek. Ahogy a Koóstoló tulajdonosa sem, Koós János 2019 március 2-án hunyt el és hagyta örökül a vitorlást a lányára, Koós Rékára.

A színésznő az elmúlt években mindent megtett annak érdekében, hogy a családjuk tulajdonában maradjon a hajó, de mára be kellett látnia, hogy ez megoldhatatlan vállalás. Fogta és bármennyire is tiltakozott a dolog ellen a szíve, meghirdette az interneten.

Megszámlálhatatlan emlék fűz a Koóstolóhoz. A fedélzeten nőttünk fel, megannyi nyarat töltöttünk a hajón. Rajongva imádtuk a Balatont, a hajókázást, azt a létformát, amit csak az ismerhet, aki akárcsak egyszer is kifutott már a kikötőből. Gyermekként először csak azt érzékeltük, hogy az édesapánk mennyire szeret hajózni, és mivel mi is ebbe születtünk bele, nem volt kérdés, hogy amikor megérkezett a lányom, Rozi, azonnal tudtam, ő is balatoni lány lesz. Így is lett, kettesben (a párom sokat dolgozik nyáron is) nagyon sokat időztünk a Koóstolón. Pont ezek a pillanatokat fognak nagyon hiányozni. A víz csobogása, ahogy a hajót verik a hullámok, kettesben az ágyban fekve a filmnézés, a csillagok bámulása, a Balaton illata.  Ettől most sajnos el kell búcsúznunk.

– mondta Koós Réka a Bors megkeresésére.

Koós Réka az édesapja halála után is rendszeresen ellátogatott a hajóra, még tavaly nyáron is ott volt pár napot a lányával Az eladás okául azt mondta: annyira megemelkedtek a fenntartás költségei, hogy ezt már nem tudja vállalni. A Balatonon egy hajót parkoltatni a kikötőben is millió feletti összeg, és ez csak a nyitott parkoló. A Koóstolót fel kellene újítani, sajnos meglátszik rajta az idő, az is komoly összeg lenne – fejtette ki a színésznő.