EKF – hajléktalan emberek alkotásaiból nyílnak kiállítások (vehir.hu)

Van egy perifériára került társadalmi csoport, akiknek sokszor még hajlék sincs a fejük felett, életük pedig látszólag vakvágányra került. A hajléktalanokon sokan csak átnéznek, mások mérgelődnek a jelenlétükön, viszont az EKF-en belül jelenleg is zajlik egy program, ami a művészetet hívta segítségül, hogy ismét értelmet adjon ezen emberek életének. Az „Otthonra találni a művészetben” keretében hajléktalan emberek ragadnak ecsetet és ceruzát, hogy ebből mi sült ki, azt hamarosan bárki megnézheti különböző városi kiállításokon.


Az Európa Kulturális Főváros programsorozat egyik nem titkolt célja – és ez nem kizárólag a veszprémi projekt sajátossága – hogy a kultúrát és a kultúra különböző ágait használja a közösségépítéshez, vagy ennél még mélyebb szintre lemenve a különböző társadalmi rétegek közti kapcsolat megteremtéséhez – írja a vehir.hu.

Sikeres próbálkozás már van a generációk, vagy éppen más nemzetiségű emberek között. Az „Otthonra találni a művészetben” program viszont egy sokkal speciálisabb és kényesebb területen lép fel ezen célok érdekében: a hajléktalan embereket igyekszik felkarolni a képzőművészet eszközeivel.

Idén januárban indult az a 15 alkalomból álló sorozat a veszprémi Befogadás házában, ahol képzett művészetterapeuta segítségével az otthon hátrányos helyzetű lakói eleveníthették meg a papíron, vagy vásznon a saját gondolataikat, érzéseiket különböző képek formájában.

Csík Richárd önkormányzati képviselő az „Otthonra találni a művészetben” program kapcsán kiemelte, az is egy nagy előnye, hogy a hajléktalan ember is érzi, hogy valamilyen értéket teremtett, hozzájárult a város építéséhez.

Bonyhádi Szilvia, az EKF projektmenedzsere megemlítette a program mélyebb lelki vonatkozását is, miszerint a hajléktalan emberektől kellő bátorságra is szükség volt, hogy bekapcsolódjanak egy ilyen, eddig számukra ismeretlen kezdeményezésbe. De, mint mondta, senki nem lehet annyira szegény, hogy ne tudjon valami jót tenni, ezek az emberek pedig a művészeten keresztül hoztak létre valami értékeset.

Az ötletgazda, Dr. Ládonyi Zsuzsanna a sajtótájékoztatón kiemelte, a foglalkozások csak az egyik pillérjét jelentik a teljes programnak, az elkészült művekből több kiállítást is szerveznek majd, az elsőt éppen a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől-lélekig elnevezésű fesztiválján, ami csütörtökön kezdődik és négy teljes napon át tart.