Éhségsztrájkkal tiltakozik a siófoki obszervatórium mellé tervezett építkezés ellen egy képviselő (nepszava.hu)

Biztonságos Balatonért címmel kezd éhségsztrájkot is magába foglaló akcióba péntek délután négy órától a siófoki meteorológiai obszervatórium mellé tervezett, építési engedélyt kapott, ötszintes apartmanház ellen, jelentette be csütörtök délután élő Facebook-videóban Potocskáné Kőrösi Anita – olvasható a nepszava.hu-n.

 

A siófoki jobbikos országgyűlési képviselő két napra települ ki a viharjelző állomás melletti telekre, a várja mindazokat, akik hozzá hasonlóan tiltakozni akarnak a szakemberek szerint a balatoni időjárás jelentés és viharjelzés pontosságát alaposan befolyásoló beruházás ellen.

A képviselő, miután a Somogy Megyei Kormányhivatal megadta az építési engedélyt a vállalkozónak, írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, hajlandó-e közbe lépni az állam, hogy megakadályozza a beruházást? Válaszában Nagy István agrárminiszter kijelentette, a hatóságoknak és bíróságoknak biztosítaniuk kell a közérdek érvényesülését, s hogy ne valósulhasson meg semmilyen életre, egészségre, környezetre veszélyes tevékenység. A tárcavezető hozzátette, minisztériuma nem rendelkezik feladat- és hatáskörrel az ilyen jogi problémák eldöntésére, a kormányhivatal döntésével szemben léteznek megfelelő jogorvoslati lehetőségek.

Utóbbiakkal kapcsolatban a Népszava a kormányhivatali döntést követően megkereste a minisztériumot és az Országos Meteorológiai Szolgálatot, fellebbeznek-e a határozat ellen, ám választ egyik helyről sem kapott, míg a Pécsi Törvényszék közölte, közigazgatási lajstromuk „nem tartalmaz a határozat tárgyával összefüggésben adatot”, vagyis határidőn belül nem érkezett fellebbezés az obszervatórium mellé tervezett építési engedély ügyében.

A teljes cikk itt elolvasható.