Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Balatoni Kör

A Pannon Egyetem a héten együttműködési megállapodást írt alá a Balatoni Kör Egyesülettel és a Rizling Generációval. Az együttműködés keretében a szervezetek közösen dolgoznak azért, hogy a helyi alapanyagokra és helyi szolgáltatásokra építve egy olyan körforgást sikerüljön megteremteni, amely a régiót minden évszakban vonzóvá és élhetővé teszi.

(Fotó: Balatoni KÖR)

A Pannon Egyetem azonosul a Balatoni Kör Egyesület azon értékrendjével, amely szerint a tóhoz tartozó 3 megye és 6 borvidék közös gondolkodása, illetve a közös célok megvalósítása szükséges ahhoz, hogy a balatoni borkultúra értékei hosszú távon is felmutathatók legyenek – olvasható a Balatoni KÖR Facebook oldalára feltöltött közleményben.

A 2015-ben megalakult Rizling Generáció a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését tekinti küldetésének. Az egyesület összehangolt bormarketing tevékenységet folytat, valamint a táj-, fajta- és eredetvédelmi stratégia kialakításával a minőségi szőlő- és bortermelést is ösztönzi.

Az együttműködés kiemelt célja, hogy a Pannon Egyetem brandjét erősítve – társulva a Balatoni Kör Egyesület által létrehozott BalatonBor termék marketingjéhez– létrejöjjön a Pannon Egyetem egyedi nyakcímkével ellátott bora.

„A Pannon Egyetem telephelyeinek otthont adó, a festői szépségű Balaton-felvidéket is magába foglaló pannon tájon évezredek óta folytatott szőlőtermesztés és borkészítés éppúgy az egyetemes emberi kultúra része, mint a tudomány. Sőt tovább gondolva, a minőségi egyetemi oktatás szimbóluma is. A szőlő mélyre ágazó gyökerei a hagyományokhoz való erős kötődést jelképezik, a szőlőt érlelő nap sugarai a jövő távlatait szimbolizálják, a jó bor készítéséhez pedig éppoly rengeteg türelem és odafigyelés szükséges, mint a Pannon Egyetemen folyó, nemzetközileg elismert minőségi oktatáshoz. Az egyetemi bor választása is ezt a szimbolikus összetartozást fejezi ki”

– emelte ki dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

„A Balatoni Kör a tó körüli három megye és hat borrégió kiemelkedő minőséget előállító borászatait és vendéglátó vállalkozásait összefogó civil egyesület. Egyesületünk fő mozgatórugója az értékvédelemben, összefogásban, közös gondolkodásban rejlik. Természetesen büszkék vagyunk, és munkánk elismerésének tekintjük, hogy a Pannon Egyetem bora ezentúl a mi borászaink produktumai közül lesz kiválasztva. Az egyetem és az egyesület régiós együttműködése több területen is példaértékű, így bízunk benne, hogy az ország többi régiójában is felismerik az ebben rejlő lehetőségeket!”

– mondta el Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör Egyesület elnöke.

„A Pannon Egyetemen régi hagyomány, hogy minden évben megválasztásra kerül az „egyetem hivatalos bora”, melyet aztán a következő esztendőben – mint az intézményi PR egyik eszköze – használunk. A korábbi években a keszthelyi Georgikon Karunk pincészetének tételei közül választott „zászlóvivőt” az egyetemi szenátus, azonban az előző évben lezajlott felsőoktatási integrációk következtében újra kellett gondolnunk a konstrukciót. Tekintettel arra, hogy a Pannon Egyetem az a felsőoktatási intézmény, amely földrajzi elhelyezkedése okán leginkább kötődik a Balatonhoz, úgy döntöttünk, hogy „emeljük a tétet”, és felvettük a kapcsolatot a Balatoni Kör Egyesülettel azzal a céllal, hogy a régiós termékként pozícionált BalatonBor brandet és a „Pannon Egyetem hivatalos bora” címet milyen módon tudnánk házasítani egymással. A Balatoni Kör a megkeresésünkre pozitívan reagált, így a 2022-es évtől kezdődően a Pannon Egyetem hivatalos borát az egyetemi szenátus minden évben a BalatonBor legkiválóbb tételei közül fogja kiválasztani. Meggyőződésem, hogy ez az együttműködés számos előnnyel jár mindkét fél részére, és ezáltal mind a BalatonBor, mind a Pannon Egyetem értékes marketing eszközzel gazdakszik.”

– tette hozzá Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

A Pannon Egyetem 2022. évi hivatalos borát 2021. december 9-én választja majd ki a Pannon Egyetem szenátusa szakmailag elismert borászok segítségével.