Egyhavi csapadék esett le a Balatonnál pár óra alatt (sonline.hu)

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Balatonlellén a havi átlagos júniusi csapadékmennyiség leesett hat óra alatt. Közel 63 milliméter eső esett a balatoni településen, míg Siófokon is 35 milliméter zúdult le.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Balatonberényben az áteresz eltömődése miatt nagy mennyiségű esővízzel telítődött egy árok, a felgyülemlett csapadék pedig egy garázst is veszélyeztetett, a József Attila utcában. A riasztott keszthelyi hivatásos tűzoltók szivattyúval eltávolították a vizet az árokból, az átereszt pedig kitisztították, hogy biztosítsák a további vízmennyiség zavartalan elfolyását. A garázs elől is eltávolították a vizet.

***

Mintha csak Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője keddi előadásának kívánt volna az időjárás azonnal nyomatékot adni. A meteorológus egy tudományos előadóülésen figyelmeztetett arra, hogy gyakoribbak lesznek a villám-árvizek, és emiatt növekszik a talajerózió és a Balatonba történő szerves anyag bemosódás, valamint nagyobb lehet az esélye az úgynevezett Medárd időszak csökkenésének, esetleg elmaradásának.

Hangsúlyozta azt is, hogy a part közvetlen közelében az elmúlt években megfigyelhető robosztus építkezések jelentősen befolyásolják a mikroklíma alakulását, a Balaton lokális időjárását meghatározó tavi szél járását, valamint a- helyi hőmérsékleti és nedvességi viszonyok alakulását.

(Forrás: sonline.hu)