Egyelőre jó a Balaton vízminősége (tvkeszthely.hu)

Jó a Balaton vízminősége, a szakemberek nem tapasztalnak szennyeződést a magyar tengerben. A tó vízminőségét jellemzően a jégmentes, hajózható időszakban vizsgálja a helyi vízügyi igazgatóság. A mintákat április és november között veszik a vízből, különböző gyakorisággal. A keszthelyi öböl kiemelt figyelmet élvez ebből a szempontból. Továbbra is az üzemi vízszint-maximum, vagyis 120 centiméter a Balaton átlagos vízállása.

 

Helyenként ugyan hordalékos, de szemmel láthatóan tiszta a Balaton vize a tó déli partján. Eddig a szabályozási szintet meghaladó vízszint volt jellemző. Január óta viszont nyitva van a Sió zsilip, engedik le a vizet. Még így is 120 centimétert mutatnak április elsején a vízmércék. Problémát jelent a Balatonon az is, ha kicsi a víz magassága, de a nagyobb érték sincs jó hatással a tóra. A kis víz ellen keveset lehet tenni, de a magas vízszint ellen a Sió zsilippel tudunk védekezni.

“A jövő évre elkészülő új zsilip leeresztési intenzitása a másodpercenkénti 60 köbméterről duplájára nő, ami egy nagyon komoly előrelépés lesz” – mondja Burucs Zoltán nyugalmazott egyetemi docens. A nagyobb kapacitással a déli parton jellemző kilengéseket és a szél miatti áradásokat lehet megakadályozni. „Szerencsére most ilyen veszély nem áll fenn, mivel nagyon szeles időszak után vagyunk. Jelenleg a Balaton vize zavarosnak látszik, de ez hamarosan ki fog ülepedni. Tulajdonképpen szennyező anyagokat a Balaton nem tartalmaz. A vízminőség alapjában jó, de ilyenkor egy kicsit hordalékos és néhány napon belül, hogy ha nem változik a szélhelyzet, akkor ez majd szépen kitisztul” – tette hozzá.

A tavalyi évben a kék alga okozott problémát. Ez akkor szaporodik el, ha túl meleg a víz és viszonylagosan oxigénszegénnyé válik. Mivel jelenleg nincs jelentős szervesanyag terhelés a Balatonon, Burucs Zoltán szerint robbanásszerű alga szaporulatra nem kell számítani a jövőben.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella ezzel kapcsolatban óvatosabban fogalmazott a Keszthelyi Tévének:

„A kritikus állapotok kialakulása előtt már elkezdtük kotorni a vizet a Keszthelyi öbölben. Az, hogy most emelkedni fog-e az algák mennyisége is, és ha igen, akkor mikor… Mert ugye tavaly például nem is várta meg ez az algaszaporodás a nyár végét, szabályos végét, hanem 2020. júliusában mind a szigligeti, mind pedig a keszthelyi medencében már határozottan emelkedni kezdett az algák mennyisége. Hogy idén mi lesz, ezt most nem tudom megmondani. Nagyon figyelünk.”