Egy csepp mediterráneum a Balaton északnyugati csücskénél (sokszinuvidek.hu)

A keszthelyi Balaton partról, a szigetfürdőtől csodás panoráma tárul elénk: balra az északi partot és a Keszthelyi-hegységet látni, jobbra a déli partot. Ha az ember az északi part irányába néz, egy jól látható kiszögellésen tündöklően fehér templomot lát.

– Az ott a tihanyi apátság? – kérdezik sokan a keszthelyiektől, és a betyárabbja szívesen rá is hagyja a lelkes turistákra, hogy igen.

A látvány tényleg csalóka, s bár a templom és a domb is kisebbnek tűnik a tihanyinál, a méretkülönbséget megmagyarázza magának az ember a Tihany-Keszthely távolsággal.

De ha nem a tihanyi apátság látszik Keszthelyről, akkor mégis mi ez a Balaton fölé magasodó, félsziget szerűen a vízbe nyúló magasabb kiszögellésen álló építmény?

Hogy a választ megtudjuk, el kell indulnunk Keszthelyről a 71-es úton toronyiránt, a templom felé. A hófehér templomocska a 71-esről is látszik, ahhoz azonban, hogy megpillantsuk, elhagyva Vonyarcvashegyet jobbra kell tekintenünk, a Balaton felé. A Szent Mihály dombon álló kápolnát aszfaltos úton közelíthetjük meg, a 71-es útról a “kemping” táblánál kell jobbra fordulni (ha Keszthely felől érkezünk).

A cikk folytatása itt található.