Egészen az asztalig viszi a futár a balatoni újbort (sonline.hu)

Vörös, fehér és rozé újbor is készült a balatoni borászok jóvoltából Márton-napra. A kijárási korlátozás és az éttermekben a helyen fogyasztását korlátozó intézkedések miatt sorra mondták vissza megrendeléseiket. Abban bíznak, hogy online rendelnek tőlük az újborokból.

Két borral készültünk Márton-napra, egy Irsai Olivér illatos fehér borral és egy pinot noir-portugieser házasítású rozéval – mondta el a sonline.hu-nak Hujber Kata, a Hujber Pincészet tulajdonosa. Hozzátette: az idei évben kiváló évjáratok kerülhetnek a családok asztalaira már novemberben.

A minőség kiemelkedő, igaz a leszüretelt szőlő mennyisége tavalyihoz képest 20-30 százalékkal kevesebb a virágzás kori hűvös idő és a későbbi aszályos időjárás miatt – jegyezte meg Hujber Kata. Kiemelte: kedvező volt az idő a szüret idején is, a nagyobb mennyiségű csapadék akkor érkezett, mikor már végeztek a szőlő szedésével. A járvány miatt azonban a vendéglátósok jóval kevesebbet rendelnek tőlük.  Az online értékesítéssel próbálják pótolni a kiesést, a futárszolgálat 1-2 napon belül házhoz szállítja a csomagokat, Abban bízunk, hogy a vásárlók rendelnek tőlünk és otthonukban fogyasztják el az újborokat – mondta el a balatoni pincészet tulajdonosa. A pincéjükben a napokban kezdik el palackozni az Irsai pezsgőjüket, a szőlőültetvényeken pedig a talajmunkákat végzik. Nemcsak fehér, rosé, hanem vörösbor is készült Márton-napra.

Egy libás címkével ellátott cabernet franc borunk került a napokban piacra, amelyet egész fürtben erjedt technológiával készítettünk – mondta Bujdosó Ferenc.  A múlt héten több étterem jelezte igényét, de többen a napokban visszamondták – tette hozzá. A fiam volt az újbor megalkotója, amelyből mindössze ezer palackot készítettünk. Bízunk benne, hogy online tudni fogjuk értékesíteni – mondta Bujdosó Ferenc, balatoni borász. A napokban megérkeznek Olaszországból olyan szűrő gépeik, amelyek a balatonboglári borvidéken egyedülállóak. A beszerelést követően ezeket már használni is fogják idén a borok készítésénél.