Egekbe szöktek a zöldségárak Keszthelyen is (tvkeszthely)

Meglehetősen magasak a zöldségárak. Egy-két alapvető zöldségfélét pár hónap alatt több, mint a duplájára emelt áron tudunk megvásárolni. A szakemberek szerint az időjárás okozta az áremelkedést. Aszály, kevés csapadék és a tél sem az igazi. Az egészség eddig is drága volt, most még többet kell fizetni, ha egészségesen akarunk étkezni. A tvkeszthely.hu megnézte milyenek az árak a keszthelyi zöldségboltokban.

Szépen rakott zöldséges pultok. Lehet mindent kapni az egyik keszthelyi zöldségboltban. Mindig sok a vásárló is, azonban egyre jobban meg kell gondolni, hogy miből mekkorát, hány darabot vagy hány kg-ot vásárolunk. Az egekbe szöktek a zöldségárak. Míg az elmúlt évben a vöröshagyma 110 Ft volt ebebn az időszakban, addig most  290-330 Ft-ért vehetjük meg. A fokhagyma pedig már drágább mint egy kg sertéscomb. A fejes káposzta, sárga és fehérrépa ára is 100%al nőtt. De a magyar konyhában, ráadásul az egészséges étkezéshez elengedhetetlen a zöldség.

„Sajnos tapasztalom én is azt a fajta áremelkedést amit hallunk a TV-n keresztül is, meg egyáltalán itt a mindennapjainkban. A nyugdíjunkhoz egyáltalán nincsen arányban, tényleg nagyon meg kell gondolni, hogy mikor mit vásárolunk, s mit tudunk belőle készíteni olyat ami egészséges is és finom „-mondta Pintér Mária.

Az üzletben mindig van vásárló. De jól látható, hogy meggondolják az emberek, hogy mennyit vásárolnak. A minőségi  magyar zöldségek mellett nem ritka a polcokon az Európa más országaiból származó árú sem. De az sem olcsó.Pétervári Imréné is gyakorlott háziasszonyként vásárolt. „Francia krumplit veszek ebédhez. Kicsit drágának találom,tavaly sokkal olcsóbb volt úgy tűnik,de ezt a fajtát nagyon szeretem.”

A burgonya ára sem kíméli a pénztárcánkat 260 Ft alatt nem is lehet kapni. Több mint 100%-os drágulás mellett rakhatjuk a kosarunkba. A cukkíni és a padlizsán kg-onkénti ára meghaladja az ezer Ft-ot. 40% -al magasabb az előző év azonos időszaki áraival. Míg a paprika és paradicsom ára nem változott. Gyorsan megnéztük mennyibe kerül egy családi ebéd húsleveséhez szükséges zöldségcsomag. Sajnos 1000 Ft feletti összegnél állt meg a pénztárgép. Az árak magasak, a vásárlók véleménye vegyes. De egyben mindenki egyetért. Enni kell.

„Szinte napi szinten vásárolok, sőt van, hogy sajnos kétszer is el kell ugrani, mert, hogy valami még kell. A kaprot amikor bírtam, megtermeltem, úgy szedtük szabadon. Ez nem most volt. Most pedig 3500 Ft/kg. Miről beszélünk?”- mondta Tóth Judit.

Az időjárás nem kedvezett a termésnek, kevés volt a zöldség,azt mondják azért drága. A gyökérzöldségek és hagymafélék tovább drágulhatnak, a gyümölcs azonban tartja a tavalyi árat.  A banán és naracs nem változott. Az alma kilója pedig 100 Ft-al csökkent – olvasható a Keszthelyi TV oldalán.