Eddig két somogyi jelölt van az Év fája idei versenyén – az egyik balatoni (sonline.hu)

Az ecsenyi Megbékélés és emlékezés fáját, továbbá a balatonszemesi 100 éves platánfasort jelölték eddig idén az Év fája versenyre Somogyból. A megmérettetésre május 10-éig, a Madarak és Fák napjáig lehet jelentkezni. Korábban a kaposvári Szabadságfa megnyerte a versenyt, tavaly pedig a balatonszemesi Bagolyvári Promenád gesztenyefasora kapott különdíjat – írja a sonline.hu.

Az ecsenyi Megbékélés és emlékezés fáját, továbbá a balatonszemesi 100 éves platánfasort jelölték eddig idén az Év fája versenyre Somogyból. A megmérettetésre május 10-éig, a madarak és fák napjáig lehet jelentkezni. Korábban a kaposvári Szabadságfa megnyerte a versenyt, tavaly pedig a balatonszemesi Bagolyvári Promenád gesztenyefasora kapott különdíjat.

Összefogtak a Somogy Megyei Nyugdíjasok Szövetségének tagjai, a Somogy Megyei Német Nemzetiségiek Önkormányzatának elnöksége és a megyében élő német nemzetiségiek, hogy jelöljék az ecsenyi földig ágas cserfát az Év fája versenyre.

– Ahogy ez az idős fa is megszenvedte a létért való harcát, ugyanúgy szenvedték végig a svábok azt az ádáz ellenségeskedést, ami végül is a megbékélésben oldódott fel – mondta el Máj Péter, akinek a tulajdonában van a 200 éves fa. Hozzátette: sajnos az évek nem múltak el nyomtalanul az öreg cser fölött sem. – Szomorúan tapasztaljuk, hogy megtámadták őt a farontó bogarak és gombásodás jelei is mutatkoznak, nagyon hiányzik egy szakszerű egészségi állapotfelmérés és egy lehetséges gyógyászati eljárás, amellyel az idős fa még sokáig élhetne – mondta Máj Péter.

A versenyről:
Az Év fája versenyt szervező Ökotárs Alapítvány idén is olyan fák vagy facsoportok nevezését várja, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében. A nevezett fák, illetve facsoportok közül a négytagú szakmai zsűri választja ki azt a 10 döntőst, amelyekre a közönség a júliustól októberig tartó voksolás folyamán szavazhat. A hazai verseny győztese az Európai Év Fája címet is elnyerheti.