E-bicikliket kapott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (veol.hu)

E-biciklizd be Magyarország nemzeti parkjait címmel indított programot az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság, erről pénteken a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) csopaki központjában tartottak sajtótájékoztatót.

A program keretében a nemzeti parkok között 150 millió forint értékben 211 elektromos rásegítésű kerékpárt osztottak szét, hogy ezekre építhessenek újabb programokat – tudósít a veol.hu.

Az aktív turizmus lehetőségeit növelve szeretnénk újabb célcsoportokat megszólítani. Fontosak nekünk azok is, akik nem biztos, hogy nagy hegyekre kerékpárral könnyen feltekernek. Ezek az e-kerékpárok nem robogók, az elektromos rásegítés akkor működik, ha tekerik a pedált, mégis könnyedén fel lehet jutni velük emelkedőkön. A tapasztalatok szerint sokakat meg lehet ilyen biciklikkel „szólítani”

– mondta el Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Révész Máriusz felhívta a figyelmet arra is, hogy az elektromos biciklik terjedése megállíthatatlan. Míg hat éve Németországban négyezer e-kerékpárt adtak el, tavaly már 1,4 milliót, és hasonló tendencia várható hazánkban is.

A nemzeti parkok a saját terepviszonyaiknak, a tervezett túráknak megfelelő kerékpárokat kértek. Ide trekking kerékpárok kerültek, amelyek inkább aszfaltos útra valók, de az enyhébb tereppel is elbírnak. Több méret és típus van. Ezekkel a kerékpárokkal vezetett túrákon lehet részt venni

– mondta el Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ igazgatója.

Puskás Zoltán, a BfNPI igazgatója hangsúlyozta, hogy egyelőre három vezetett túrát dolgoztak ki ezekre a kerékpárokra építve, az elsőt a jövő héten már indítják is.

A legrövidebb és talán legkönnyebb túránkon csopaki indulással kerékpárúton Alsóörsre megyünk, majd Paloznak érintésével jövünk vissza. Tervezünk egy tihanyi kört, a leghosszabb túránkon közel 50 kilométert tekerve Dörgicséig megyünk majd. A túrák legfeljebb 10 fővel indulnak, 14 éves kor felett látogathatók

– tette hozzá Puskás Zoltán.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park páratlan helyszínekkel büszkélkedhet, melyek megismerésében segíthet ez a kerékpáros program. Régi célunk, hogy ne csak két hónapig jöjjenek ide a turisták, és ebben is sokat segíthet ez a program

– mondta el Kontrát Károly országgyűlési képviselő. A sajtótájékoztató keretében Puskás Zoltán és Baráth Gergely együttműködési megállapodást írt alá. Azt szeretnék, ha a biciklikkel a nemzeti parkok szépségeit bemutathatnák azoknak is, akik egyébként nem pattannak kerékpárra, hiszen ez a közlekedési eszköz megnyújtja a megtehető távolságokat és megkönnyíti az emelkedőket.