Dunaszerdahelyi szál az 1997-es balatoni maffiaháborúban (Magyar Nemzet)

Titkosszolgálatok húzódhatnak meg Molnár Péter vállalkozó 1997-es felrobbantása mögött, és a kiképzett merénylő a Csallóközből érkezhetett Veszprémbe. A nyomozás eddig már kétszer is újrakezdődött, látszólag sikertelenül, ám az operatív nyomozás sosem állt le. Az ügy hátterében a dunaszerdahelyi véres maffiaháború résztvevői keresendők.

Huszonhárom éve volt augusztusban, hogy a Szentkirályszabadja és Balatonalmádi közötti útszakaszon a szlovák gyártmányú, danubit nevű plasztik robbanóanyagból készített, távirányításos pokolgéppel felrobbantották Molnár Péter veszprémi vállalkozót a Nissan Patrol terepjárója sofőrülésével együtt – írja a Magyar Nemzet.  A pokolgép mintegy 30 dekányi plasztikot tartalmazott, a merénylő nyilvánvalóan kiképzett robbantási szakértő volt, mivel a detonáció a terepjáró vezetőjére irányult, le is szakította mindkét lábát. Molnár a helyszínen elvérzett, a mellette ülő fiatal férfi súlyosan megsérült, de túlélte a robbantást.

Molnár az ugyancsak 1997-ben megölt Szlávy Bulcsú László észak-balatoni helytartója volt annak spanyolországi letartóztatása idején, ám 1997-re összevesztek. Egyes hírek szerint Molnár ekkor már a később szintén felrobbantott Boros Tamással ápolt üzleti kapcsolatokat, és éppen Boros vette át Szlávy eltűnése után annak üzleteit.

A titkosítás még legalább 62 évig érvényes, hacsak közben nem találnak a háttérben ma is zajló adatgyűjtés során konkrét, a bíróság előtt is megálló bizonyítékokat arra, hogy Molnár merénylője a Csallóközből érkezett.

Barak Dávid felvidéki oknyomozó újságíró Elásott igazság című, most megjelent könyvében a dunaszerdahelyi maffia felemelkedéséről és bukásáról rántja le a leplet. Az 1999-es dunaszerdahelyi mészárlást, amikor a Pápay klán tíz tagját lőtte le az ellenlábas Sátor klán két bérgyilkosa, másfél éves vérengzés előzte meg a város és térségének birtoklása miatt. Barak leírja azt is, hogy Pápayék a közép-szlovákiai maffiafőnök, Cernák segítségével menekülésre kényszerítették Sátorékat, akiket 1997 nyarán Molnár Péter bújtatott egy Ajka közeli tanyán. Sátornak még SIS-es (a szlovák titkosszolgálat) igazolványa is volt, Pápayékat pedig Cernák és a besztercebányai maffia, valamint korrupt detektívek is segítették a háborúban.

Egyes források szerint Pápayék azt jól bemérték, hogy a Sátor klán vezetői Veszprém környékén bujkálnak, és hogy Molnár a kulcs hozzájuk, de nem találták meg az Ajka melletti tanyát, így azzal késztették az ellenségüket mozdulásra, hogy felrobbantatták Molnár Pétert.

A teljes összefoglaló és az akkori ügy részletei a Magyar Nemzet oldalán olvashatóak.