A zenés, táncos programokkal kísért eseménynek a művelődési ház és környéke adott helyet. Diós sütemény, diós palacsinta, dió olaj és tizenkétféle módon elkészített lecsó várta az érdeklődőket a lengyeltóti Diófesztiválon a hétvégén – írja a sonline.hu.
Kondérban, tárcsán és bográcsban is készült lecsó a lengyeltóti Diófesztiválon. Idén tizenkettő csapat ragadt fakanalat és vágott bele a főzésbe. Az öreglaki Szolid Ivók formáció nem éppen hétköznapi lecsót készített. Bosnyák Attila a csapat egyik tagja elmondta, a lecsót csirkemellel, csirkemájjal és gombával bolondították meg. Köretnek füstölt szalonnás alapban készült tarhonyát szolgáltak fel, és saslikon sütöttek krumplit, hogy teljes legyen az ízharmónia.
A Somogyiak Baráti Köre először vett részt a Diófesztivál főzőversenyén. Németh Julianna a szervezet elnöke a lap kérdésére elmondta, lecsós paprikás krumplit főztek szalonnába bugyolált húsgombóccal. Nemcsak a főételük volt különleges, süteményeik is elkápráztatták az érdeklődőket.
Zserbó néven indultunk a versenyen, ezért is döntöttünk úgy, hogy zserbó-variációkkal készülünk. – mondta Németh Julianna. – Zserbó palacsintatortát, zserbógolyókat és hagyományos zserbót sütöttünk, de nagyon sok más süteménnyel is érkeztünk a fesztiválra – tette hozzá a szervezet elnöke.
A Diófesztiválon hagyományos sajtolással készült olajakat is lehetett vásárolni Szabó László standjánál. A balatonlellei férfi a dióolaj mellett, mogyoró, mák, tök és szőlőmag olajat is kínált az érdeklődőknek. Az olajkészítő elmondta, a dióolaj nagyon jó hatással van a koncentrációra, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterin szintet. Salátákhoz és süteményekhez is fel lehet használni, ezért egyre többen kedvelik.
A dió a lényeg
Lengyeltótiban csaknem 30 évvel ezelőtt találták ki, hogy a dió köré fesztivált szerveznek. Mikliánné Kollarics Tünde a lengyeltóti művelődési ház igazgatója elmondta, az ötletet az adta, hogy a településen található Közép-Európa legnagyobb dióültetvénye.
A zenés és táncos programok mellett idei, friss diót is kínáltak az érdeklődőknek, melyet pucolva és héjában is meg lehetett vásárolni.
Egy olyan kincsünk van, amit muszáj kihasználnunk kulturális szempontból is – hangsúlyozta. Mikliánné Kollarics Tünde arról is beszélt, minden évben megpróbálnak kedveskedni az embereknek valami különlegességgel. Idén hat önkéntes vállalta azt, hogy több száz palacsintát süt, és adja ingyen az érdeklődőknek. A töltelékbe lengyeltóti dió is került.