Dinnyék, sajtok, kiskutyák – egy piac, ahol minden megtalálható (onlinabalaton.hu)

Nem csak a helyiek és a környékbeliek számára ismerős a Balatonnál a déli part legnagyobb piaca Fonyódon. A mintegy három hektáros területen egész évben beszerezhető a friss zöldség, gyümölcs, de a számos portéka között akár ritka kincsekre is bukkanhatunk. És persze már csak a hangulata miatt és érdemes végigsétálni az árusok között.

Mint egy méhkasban a méhek, úgy tolongnak az emberek a piac környéki utcákban. Bár a piacnak van saját fizetős parkolója, sokan a díjmentes közterületet választják. A helyieken túl, számtalan nyaraló és külföldi turista látogat el a vásárra, mert a szezonális zöldségeken, gyümölcsökön, kézműves sajtokon túl, nagy területen hagyományos vásári árusoknál ruházatot, háztartási felszerelést, játékot, sőt még élőállatot is lehet vásárolni. Szintén a piac területén található régiség vásár is, ahol számtalan különleges bútor, ékszer és antik holmi közül válogathatnak a kellő türelemmel rendelkező látogatók. A kincskeresőknek ez igazi Kánaán, nagy eséllyel még a nagyi törött étkészletéhez is találunk megfelelő darabot.

A több évtizedes múltra visszatekintő piacon szép számmal vannak jelen a helyi és környékbeli őstermelők. A fedett csarnokban finom sajtokat, illatos, füstölt hústermékeket, kedves, idős néniktől vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt lehet vásárolni. A klasszikus vásári hangulathoz, a hagyományos ruhakereskedők látványához hozzátartozik a kínai játékoktól roskadó stand és a fonott kosár is, Fonyódon ilyen portékákat is megtalálunk.

A parkolók szomszédságában viszont a gyerekek időznek sokat. Itt lehet ugyanis megtekinteni és megvásárolni a kiskutyákat, kismacskákat és egyéb háziállatokat. A ketrecekből sorra néznek ki a Bambi-szemű jószágok, melyeket az ember szinte azonnal hazavinne.

Szeretjük a fonyódi piacot, ahonnan gőzölgő, illatozó kürtős kalács nélkül még nem tértünk haza.