Dinamikus pályán a járműipar és az idegenforgalom Veszprém megyében (veol.hu)

Dinamikus bővülés, fejlődés jellemzi Veszprém megye gazdaságát, hangzott el egyebek mellett a „2019 top100+200” című kiadvány bemutatóján, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál (VMKIK) szerdán, ahol Takács Szabolcs, kormánymegbízott, és Markovszky György kamarai elnök kétoldalú együttműködési megállapodását írt alá.

Somogy Istvánné kamarai titkár köszöntője után Szántó Balázs, a KSH főosztályvezetője, Veszprém megye tavalyi gazdaságáról elmondta, az országban itt bővült legjobban a megyei székhelyű ipari, illetve járműipari vállalkozások teljesítménye, és az építőipar teljesítménynövekedése-, és a gazdasági beruházások is meghaladták az előző évit – tudósít a veol.hu.

Tavaly mintegy 38 milliárdot költöttek kutatás-fejlesztésre, ami főként a járműipart érintette. A vendégforgalom bővülése mellett, továbbra is Veszprém megye az ország egyik legnépszerűbb megyéje, főként Balatonfüred, Zánka, Tihany, Tapolca, Balatonalmádi és Alsóörs fogad sok vendéget. A megye munkaerő-piaci helyzete is kedvező az országban.
Dégi Zoltán, a NAV Veszprém megyei igazgatója, a megye gazdaságának tavalyi teljesítményéről aláhúzta, az 1 873 milliárd forint nettó árbevétel hét százalékos bővüléséhez a nagyobb súlyt képviselő belföldi értékesítés mintegy kilenc, az export több mint öt százalékkal járult hozzá. A nettó árbevétel 80 százalékát a Top 300-as cégek érték el, és növekedésük a megyeinek közel kétszerese volt. E cégekhez kötődött a megye exportjának 98 százaléka. Mérlegeik alapján a megye vállalkozásai 2 126 milliárd forint értékű vagyonnal rendelkeztek 2018-ban, melynek háromnegyede a Top 300 birtokában volt.

A megyei vállalkozások 97 százaléka belföldi tulajdonú. A foglalkoztatottak száma kismértékben, a bérköltség 10 százalékot meghaladóan nőtt, ezek hatására az éves átlagbér 9,2 százalékkal lett magasabb, így meghaladta az éves 3,3 millió forintot. A megyei vállalkozások dolgozóiból több mint 40 ezret az első 300 cég foglalkoztatta. Tavaly 2018-ban a megyében az előző évihez képest ötödével többet, 138,5 milliárd forint beruházást hajtottak végre, ennek háromnegyede a Top 300-nál realizálódott – írja a veol.hu.