Digitális detox – túra telefon nélkül a Szent György-hegyen

A digitális detox, az offline-lét, a facebook-inaktiválás, a slow life mind-mind egyre nagyobb divat, de divat sem kell hozzá, hogy megérezzük: az okostelefonnak és social mediának “hála” nem mindig egyszerű csak a pillanatban lenni.  Ez az igény hívta életre az OFFLINE TÚRA projektet, melyet Budavári Dóra, Cseri Dóra és Kovács Katu indított el. Az ötletet saját élmény szülte: egy túra közben ők hárman azt vették észre, hogy beszélgetés és bámulás helyett fotóznak, posztolnak és a telefont nyomkodják.

Az áprilisi első meghirdetett badacsonyi túra egy óra alatt betelt, így kellett egy második időpont is. A két napon, szombaton és vasárnap közel 70 ember túrázott telefon nélkül, a természetet figyelve, egymással ismerkedve, és borokat kóstolva.

Minden túra a telefon elvételével kezdődik, a szervezők biztonságos helyre száműzik a készülékeket – de vészhelyzet esetén vissza lehet kapni. Több gasztro-megállót is beiktatnak, megtudhatunk izgalmas információkat a túra állomásairól, van mód az elcsendesedésre, meditációra, távolba nézésre, de egymással beszélgetni is bőven lehet.

Badacsony után a második megálló a Szent György-hegy lesz, május 11-én és 12-én indul egy-egy túra, amikre még van pár hely. A Szent György-hegynek megfelelően a bazaltorgonák megmászása mellett a gasztronómiára is nagyobb hangsúly helyeződik, a túra egy reggelivel indul Kovács Beánál a Búzalelke Pékségben, majd Papa Áronéknál, a PAP Wines teraszán egy tál biryanival és borkóstolóval végződik. A túráról Heim Alexandra készít csodás képeket.