Differenciáltan emelkedik a balatoni horgászjegyek ára

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közvéleménykutatást tartott arról, hogy a horgászjegyek szükségessé váló áremelését miként hajtsa végre. A cég vezetősége a közvéleménykutatást is alapul véve úgy döntött, hogy a piaci viszonyok miatt átlagosan indokolt 25-30%-os áremelés helyett az életkor és a fogási esélyek szerint differenciált áremelést hajt végre 2023-tól – olvasható a társaság honlapján.

 

A gazdasági környezet változása miatt (takarmány, munkabér, üzemanyag és rezsi költségek növekedése) szükséges a balatoni horgászjegy árak emelése 2023-tól. A kérdőívekre 2688 válasz érkezett, amelyek figyelembe vételével születtek meg az új árak.

Eszerint:

  • A partközeli/általános tagolás helyett bevezetik a parti/csónakos/általános tagolást. A jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok (behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben emelkednek. Ugyanakkor a parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16%-kal fognak emelkedni. Szintén kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermek pedig ezúttal is változatlan marad!
  • A 65 év felettiek és az ifik, valamint a gyermekek számára további kedvezmény, hogy megmarad a partközeli jogosultság, tehát nekik nem kell megvenniük a csónakos jegyet ahhoz, hogy 1500 méteren belül tudjanak (nem lajstromozott) vízi járműből horgászni.
  • A kiegészítő jegyek mindkét kategória meglépését lehetővé teszik majd ugyanazon az áron. Tehát a parti éves jegyet váltott horgász, amennyiben megveszi a kiegészítő jegyet, annak időtartama alatt akár csónakból, akár lajstromszámos vízi járműből horgászhat. Szintén igaz a csónakos éves jegyet váltott horgászra, hogy amennyiben kiegészítő jegyet vált, azzal lajstromszámos vízi járműről is horgászhat.
  • A parti jegy partról, stégről (szabadon állóról is) és vízben gázolva, a csónakos jegy pedig akár partról, akár (nem lajstromozott) vízi járműből jogosít majd horgászatra, a korábbi partközeli jeggyel egyező módon, a parttól legfeljebb 1500 méterig.

A 2023-tól érvényes jegyárak:

***

A múlt heti horgászkonferencián bemutatott horgászrendi változtatási terveket még megküldik véleményezésre az illetékes horgász-szervezeteknek, majd várhatóan december közepén teszik közzé a véglegesített 2023. évi horgászrendet.