Diákokkal pótolnák a munkaerőhiányt a vendéglátósok (sonline.hu)

Nem volt sikeres az idei előszezon eddig a hűvös, esős időjárás miatt. A vendéglátósoknak emellett a munkaerő hiánnyal kell megküzdeniük. Diákok pótolják a szakszemélyzetet. A nehézségek ellenére bíznak a jó főszezonban.

Ha mindenki abból indult ki, hogy olyan lesz az idei előszezon, mint a tavalyi, akkor nagyot tévedett – idézi a sonline.hu Vincze Attilát az András Büfé üzletvezetőjét. Szerinte az időjárás nem volt kedvező, valamint komoly munkaerő-hiánnyal is meg kell küzdeniük a vendéglátósoknak. Szakképzett munkavállalót ugyanis nem találni, de ha mégis, valószínűleg nem tudják megfizetni őket, éppen ezért diákokat alkalmaznak. Megjegyezte: öt éve nem emeltek árat, de idén valószínűleg a megnövekedett költségek miatt 8–10 százalékkal elengedhetetlen lesz.

Áruval és személyzettel is úgy készültünk, mint tavaly, de a forgalmunk legalább felével visszaesett májusban – ezt már a Fapipa Étterem tulajdonosa mondta. Torma Zoltán is a munkaerő-hiányra panaszkodott, szerinte a jó szakácsok, pincérek elmentek kicsit nyugatabbra. Aki maradt alsó–ausztriai szintű munkabért kér.

A Dél-Balatonon 1700 vendéglátó és 1600 kiskereskedelmi bolt várja a turistákat. Kertész Rezső a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége Somogy megyei elnöke kifejtette: továbbra is gond a szakképzett munkaerő hiánya, akiket diákok pótolnak. Megjegyezte: az árak viszont versenyképesek a főváros és a horvát tengerparthoz képest is.