Dél-Balaton: munkaerőhiány idén aztán nincs, de akadnak egyéb nehézségek

A dél-balatoni kiskereskedelmi és vendéglátó vállalkozásoknak egyelőre 30-40 százalékkal kisebb a forgalmuk a tavalyi év hasonló időszakához képest, és tartanak az elmaradó balatoni programok hatásaitól, de munkaerő gondjuk idén nincs, és bíznak a nyárban – hangzott el a KISOSZ (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) tegnapi balatonszárszói turisztikai szezonnyitó fórumán.

 

Kertész Rezső, a KISOSZ Somogy megyei társelnöke elmondta, közel 1400 vendéglátó hely és 2400 kiskereskedelmi üzlet található a Balaton déli partjának térségében, Somogy megye északi részén. Még nem lehet tudni, hogy valamennyien kinyitnak-e a nyárra, hiszen körülbelül harmaduk “a lét és nemlét között billeg” – tette hozzá. Beszélt arról is, tavaly óta küzd az érdekképviselet a kasszazárással összefüggő jogszabály enyhítéséért, országgyűlési képviselők közbenjárást kérve. “Nem életszerű és túlzó intézkedés, hogy ha egy helyen másodszor is hibát talál a hatóság kasszazárásnál, mérlegelésnek sincs helye, 12 napra be kell zárni az üzletet, amire Somogyban a tavalyi utószezonban több mint tucatnyi esetben került sor” – mondta.

 

Hétvégi turizmusban lesz erős ez a nyár

A fórumon megjelent mintegy 60 vállalkozó beszámolóiból az derült ki, tartanak attól, hogy az emberek többségének ki kellett vennie a szabadságát az elmúlt hónapokban, így alapvetően hétvégenként lehet majd nagy turistaforgalomra számítani, ugyanakkor a kapacitásuk és a távolságtartási szabályok határt szabnak annak, hogy ezzel élni tudjanak. Egy rögtönzött helyszíni felmérésből kiderült, az adózási nemtől és vállalkozástípustól függő, alanyi jogon járó kedvezményen túl egyikük sem tudott eddig semmiféle támogatást igénybe venni a kiesései csökkentésére adminisztrációs nehézségek miatt; vagy mert nem tudott a feltételeknek megfelelni, vagy mert nem is jutott nyomára a beharangozott lehetőségeknek.

 

Az előszezon elmaradt, de az utószezon még jó lehet

Makkos Péter, fonyódi vendéglős, a KISOSZ térségi elnöke úgy fogalmazott, az előszezon elmaradt a ballagásokkal, osztálytalálkozókkal, egyéb rendezvényekkel együtt, és még nem tudni mennyivel csökkentik a balatoni települések vonzerejét a további elmaradó programok, tömegrendezvények. Az üzletek elrendelt zárva tartásának idején sok vállalkozótársához hasonlóan felújításokat végzett az egységében, és sikerült újabb szakembereket alkalmaznia, kihasználva a munkaerőbőséget – mondta. Most reméli, hogy a megnövekedett Szép Kártya keretek, a kedvező időjárás, és egy szüreti programokban, napsütésben gazdag utószezon ellensúlyozni fogja a kieséseket – tette hozzá.

Szili Zsolt, az egyik zamárdi étterem üzemeltetője is arról számolt be, hogy idén megoldódtak a korábbi munkaerőgondok, külföldről hazajött, szakképzett, tapasztalt embereket tudott felvenni. A bérek a korábbi évhez hasonlóan, vagy kicsivel alacsonyabban alakulnak – mondta. Beszélt arról is, hogy a járványügyi intézkedések teljesítése, eszközök, tisztítószerek, maszkok beszerzése komoly pluszterhet ró rájuk, így ő is abban bízik, idén nem ér véget augusztusban a balatoni nyár.