Deák Ferencre emlékeztek Keszthelyen (TV Keszthely)

A „haza bölcse” születésének 220. évfordulója alkalmából koszorúzott a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja. A megemlékezésen Dr. Cséby Géza irodalomtörténész arról beszélt, Deák Ferenc nemcsak kiváló politikus volt, hanem rendkívül emberbarát is.

Deák Ferenc Söjtörön született 1803-ban egy tekintélyes nemesi család gyerekeként. Zalatárnokon, unokatestvérei körében nevelkedett, tanulmányait már Keszthelyen a premontrei gimnáziumban kezdte. Jogi tanulmányokat folytatott, majd ügyvédi vizsgája után Zala vármegye szolgálatába állt. 1833-ban választották képviselővé, ettől kezdve kiemelkedő szerepet játszott hazánk történelmében. Az évtizedek során a nép szeretetét is kivívta – írja a TV Keszthely.

„Az ő egyéniségében található meg az ok. Egy rendkívül szimpatikus, barátságos, az emberekkel mindig jószívű emberről beszélhetünk, aki azon túl, hogy a mindennapokban tényleg emberbarát volt, a politikában is nagyon-nagyon sokat tudott alkotni. Olyan dolgokat, ami meghatározta a magyar történelmet.” 

– mondta Dr. Cséby Géza irodalomtörténész.

A keszthelyi megemlékezésen felidézték Deák gyerekkorát és politikai pályáját. A sokak által ismert leírások mellett szó esett a magánemberről is. Elhangzott, a haza bölcse végtelenül lokálpatrióta volt, sok éves budapesti tartózkodása mellett is időt töltött kehidai házában. Az ünnepségen Bajzikné Panni Vörösmarty Mihály versét szavalta el a dombormű előtt, amelyet 20 évvel ezelőtt állítatott a NABE keszthelyi csoportja.

„A Nők a Balatonért Egyesületnek van egy ilyen akciója, hogy emléket állítunk a balatoni vagy Balatonhoz kötődő hölgyeknek. Keszthelyen is elég sok ilyen van már hála égnek, és akkor úgy döntöttünk, hogy kivételt teszünk Deák Ferenccel, a haza bölcsével kapcsolatban. Ugyan nem sokat, de egy évet itt járt a keszthelyi gimnáziumban, azon kívül tulajdonképpen zalai származású, zalai kötődésű.” 

– tájékoztatott Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoport elnöke.

A megemlékezés végén koszorút helyeztek el a dombormű lábánál. Az ünnepségen részt vett Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.