Csúri Ákos: „Szerelmese vagyok ennek a vidéknek és a népi kultúrának” (veol.hu)

Csúri Ákossal, a Kőfeszt megálmodójával beszélgetett a fesztiválról, folkklubokról, a Káli-medencéről, az idei programokról és a megörökölt tudásról a veol.hu munkatársa.

Mikor jött létre a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány, és milyen célok mentén?

– Miután a Kőfesztet is szervező Határtalan Hangok Közhasznú Alapítványnak már bejáratott és jól körülhatárolható tevékenységi köre volt, ezért alapítottam meg ezt a közhasznú alapítványt, amely kifejezetten és alapító okiratában is deklaráltan a Káli-medence közösségeiért jött létre. Őket bevonva szervez nekik programsorozatot, mint a 2021-ben sikeresen debütáló képzőművészeti vagy irodalmi klubok.

A legutóbbi hír az volt az alapítvány háza tájáról, hogy építésbe fogtak a Káli-meden­ce egyik kis falujában, Salföldön. Hogyan bukkantak rá az épületre, és mi készül?

– Egy 2018-ban a Salföldi Dalföldön tett látogatás ihlette, ugyanis akkor láttam először személyesen a helyszínként szolgáló egyházi iskola területét és „épületeit”, amelyek tragikus állapotban voltak. Nem- csak megmentendőnek, hanem – a falu atmoszférájához illeszkedően – újragondolandónak tartottuk ezt a csodálatos panorámával megáldott területet, amely Kővágóörs mellett a Káli-medence másik kulturális ékköve lehetne. Ezért egy kétszintes alkotó- és rendezvényházat, modern vizesblokkot, egy kiszolgáló­épületet, egy öltözőkkel el­látott szabadtéri színpadot építünk idén. Mindezeket Epres Róbert tervei szerint egy pergolaszerű, szabadtéri kiállítótér köti össze.

S hogyan fogadják ezt a salföldiek?

– Remélem, jól. Nyilván nehéz elszakadni a harminc éve megszokottól, de lássuk be: az csak nevében volt iskola, a valóságban egy használhatatlan, életveszélyes rom, a területen pedig birkákat legeltettek. Ennél azért többet érdemel a település. Bízunk abban, hogy a kezdeti kétkedést felváltja az örömteli és erőteljes támogatás, miképpen ezt Kővágóörs és a Kőfeszt esetében is tapasztaltuk 2019-ben.

A cikk folytatása itt elolvasható.