Csúcsgasztronómia: Európa a Bakonyra és a Balatonra figyelt (veol.hu)

Felkerült a Bakony és a Balaton régió az európai gasztronómiai térképre a Balaton Wine&Gourmet gasztronómiai fesztivállal, amit második alkalommal rendeztek meg a Kolostorok és kertek rendezvénytéren a Veszprémvölgyben szeptember 21-24. között. A borkultúrának is köszönhetően ezt már sikerült elérni. A rendezvény a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kiemelt eseménye volt.

Idén 50-nél is több étterem és borászat érkezett, különlegesség volt, hogy Michelin-csillagos francia és argentin éttermek séfjei főztek az élményebéden, a jezsuita kolostorban – írja a veol.hu.

Nagy István agrárminiszter szerint a magyar gasztronómia ezekben az időkben alakul át, ehhez pedig arra is szükség van, hogy beszélgessenek egymással az emberek, megosszák tapasztalataikat, a világon látott élményeket egymással, amire a mostani fesztivál tökéletes. Markovits Alíz, a VEB 2023 EKF Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a gasztronómia kultúrákon átívelő nyelv, amit mindenhol értenek a világon, ezért is fontos, hogy Veszprém így is megszólaljon. Porga Gyula, Veszprém polgármestere a települések közti összhangot, a Balaton-felvidék bortermelő településeit helyezte középpontba. Rámutatott, az ott élők viszont a kultúráért keresik fel Veszprémet. Méltatta a delegációkat, akik többek között Horvátországból és Észtországból érkeztek.

Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős kormánybiztos szerint a bor az egyetlen alkoholos ital, ami szakrális kulturális erővel bír és szerves része a magyar identitásnak, ami érdemes arra, hogy bemutassuk a nagyvilágnak is. Az eseményt méltatta Mészáros Zoltán, az esemény megálmodója és Hernan Maria Patino Mayer, Argentína magyarországi nagykövete is.