Csopakon és Zánkán is eddig érintetlen területeket építhetnek be (24.hu)

Csopak és Zánka vezetője arról beszélt, hogy az új Balaton-törvény nélkül ezeket a területeket nem lehetne beépíteni. A zánkai polgármester szerint nekik van elég zöld felületük, Csopak első embere pedig úgy gondolja, jó lenne, ha mindenhol csak 10 százalékos beépíthetőséget engednének – írja a 24.hu.

Balatonszemes után Csopakon és Zánkán is az új Balaton-törvény adhat zöld utat a beépítéseknek. Csopakon a Kerekedi-öböl mentén valósulhat meg rekreációs, turisztikai célú beruházás, míg Zánkán az önkormányzat lakóövezetté alakítana egy zöldterületet.

Van elég zöldterület

Zánka 2019-ben új településrendezési eszközöket alkotott, de még a régi Balaton-törvény szerint, a város így az alábbi térképen bejelölt területet nem tudta bolygatni.

(Forrás: 24.hu)

 

Az új Balaton-törvény ismeretében viszont már hozzá tudnak nyúlni a területhez, mégpedig egy júniusi előterjesztés szerint azért, mert az új törvény a korábbi szabályozással ellentétben lehetőséget biztosít a zöldterületi övezetbe sorolt területek lakóövezetté történő átminősítését anélkül, hogy azok helyett más területeken kellene zöldterületeket kijelölni.

Filep Miklós, Zánka független polgármestere ezért a településrendezési eszközök módosításának tervezését rábízta a Völgyzugoly Műhely Kft.-re.

A polgármester ráadásul úgy döntött, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja az övezetet. A Veszprém Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya szerint viszont a polgármester határozata törvénysértő volt, mivel nem határozta meg a döntés alapját szolgáló konkrét beruházást, mint a fejlesztés célját. A határozatot így végül visszavonta a képviselő-testület, de ez jelentősen nem befolyásolja a történéseket, csak egy kicsit elnyújtja a folyamatot.

Filep Miklós lapunknak küldött válaszában arról írt, hogy a magántulajdonban lévő területen az önkormányzat a korábban kijelölt zöldterület kialakítását nem tervezi, ezért a környező telektömbökkel megegyezően a területet falusias lakóterületbe sorolja.

A polgármester hozzátette, hogy az önkormányzat megfelelő nagyságrendű zöldfelülettel rendelkezik, így nem tervez kisajátítást. “A zöldterület egy közterületi funkció, amelyhez az önkormányzatnak ki kellene sajátítania a területet, zöldterület, közterület jelleggel kialakítania és fenntartania. Önkormányzatunk megfelelő nagyságrendű zöldfelülettel rendelkezik, ilyen kisajátítást nem tervez” – írta a polgármester.

Jó lenne, ha mindenki csak 10 százalékos beépítést engedélyezne

Csopakon is az új Balaton-törvény adhat lehetőséget egy vízközeli terület beépítésére. Ambrus Tibor, a település független polgármestere egy júniusi testületi ülésen arról beszélt, hogy rekreációs, turisztikai célú beruházás valósulhat meg a Kerekedi-öböl mentén. Igaz, tette hozzá, egy „viszonylag mérsékelt beépítésről” van szó, de a jogszabály megváltoztatása miatt hasonló igények várhatóan a jövőben is érkeznek az önkormányzathoz, hiszen a Balaton-törvény módosítása pont erre ad lehetőséget.

A Kerekedi-öböl egy természetvédelmi terület Csopak és Balatonfüred között. 64 hektáros területével az északi part egyik legnagyobb, még valamelyest érintetlen partszakasza. A terület 1992 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védettségét élvezi. Igaz, a beruházás nem a természetvédelmi területen, de közvetlenül az öböl mellett valósulhat meg.

A polgármester azt válaszolta a a 24.hu kérdésére, egyelőre csupán annyi történt, hogy (a zánkai projekthez hasonlóan) a Völgyzugoly Műhely Kft. készített egy hatástanulmányt a területre, és ez alapján a képviselő-testület támogatta a „különleges beépítésre nem szánt rekreációs turisztikai terület kijelölését”, amely legfeljebb 10 százalékos beépítést tesz lehetővé. De az övezeti besorolást csak akkor módosítják, ha a részletes építési koncepció a hatóságoknak és a képviselő-testületnek is megfelelő lesz majd.

Ambrus szerint mindenesetre a Balatonnál elindult nagy mértékű fejlesztések és beépítések következtében természetes, hogy lassan a csopaki területeknél is jelentkezik az igény a fejlesztésekre. A polgármester hozzátette, az önkormányzat szeretné a lehető legnagyobb mértékben megóvni a területet, ellentétben azon önkormányzatokkal, ahol minden kis parcellán lakópark épül.

Ezt pedig úgy látják biztosítottnak, ha elutasítás helyett egy konstruktív, kompromisszumokon alapuló, a minimális beépítést engedő megoldást támogatnak az önkormányzat folyamatos ellenőrzése mellett. A polgármester szerint jó lenne, ha a Balatonnál minden önkormányzat a maximum 10 százalékos beépítést engedélyezné.

Ugyanakkor a területen már el is kezdték kivágni a fákat, az Összefogás a Balatonért még egy demonstrációt is szervezett, de mivel magánterületről van szó, így a tulajdonos jogszerűen jár el – írja a 24.hu.