Csopaki Kerekedi-öböl – Ma még hozzá lehet szólni, beépíthető legyen-e

Csopakon a Kerekedi-öböl nyugati oldalán ismét napirendre került a jelenlegi mezőgazdasági területek beépíthetővé tétele. (A település honlapján itt és itt érhetők el a módosítás-tervek.) A helyi építési szabályzat (HÉSZ) módosítása elindult. 2021. július 13.-ig tart a “Partnerségi egyeztetés” folyamata, amely szerint a csopakph@csopak.hu e-mail címre, vagy az önkormányzatnak címzett levélében véleményezhetik a helyi lakosok a település honlapján megjelent módosítási terveket.

.

Mint arról hírt adtunk, korábban tiltakozást váltott ki a csopaki szántó és rét művelésű Kerekedi-öbölben tervezett építkezés, majd májusban mégis megjelent egy tájékoztatás a település honlapján, miszerint a helyi önkormányzat kezdeményezte a terület átsorolását, hogy a borturizmust kiszolgáló gazdasági épület és szálláshelyek, valamint lakóépület épülhessen rajta. “A területet hasznosításának elsődleges célja a korábbi szőlőművelés visszaállítása” – áll az indoklásban.

A település honlapján megjelent szöveg szerint: “Csopak Község Önkormányzata a településrendezési eszközök módosítását határozta el. A módosítás előzetes tájékoztatási szakasza elindult, melyről ezúton kapnak tájékoztatást partnereink.”

“Csopak község Önkormányzata a hatályos településrendezési terv módosítását tervezi, amely szerint a Csopak 0221/2, 0221/12, 0221/48-51. hrsz-ú ingatlanok új övezetbe kerülnének átsorolva, szőlőtermesztés, továbbá szőlőtermelési, borászati célú és borturizmust szolgáló gazdasági építmény, valamint a tulajdonos számára szolgáló lakóépület és borturizmust szolgáló egyéb szálláshely épületeket kialakítása céljából.”

Ambrus Tibor polgármester korábban a hirbalaton.hu megkeresésére azt mondta, a Kerekedi-öböl egy töredékéről van szó, körülbelül 5 hektárnyi területről, amely a téesz időkben szőlő volt, a kárpótlások óta pedig rendezetlen, parlagon heverő terület. Csopak képviselő-testülete több helyi lakossal egyetértésben szeretné, ha a magántulajdonban lévő terület újra szőlőként funkcionálna és rendezett lenne, csakúgy, mint a szomszédos, balatonfüredi rész – tette hozzá. Hangsúlyozta, semmi nincs eldöntve még a kérdésben. A tervekről a lakosságot tájékoztatták. A testület az átsorolásról, és a tervek támogatásáról csak az összes érintett hatóság támogatásának megszerzése után dönt.

A polgármester szerint az átsorolás nem teszi lehetővé a tervekben szereplő számú épület megépítését, mivel a helyi szabályozás továbbra is megkötéseket tartalmaz a kialakítandó telkek nagyságára és beépíthetőségére vonatkozóan.

További részletek:
https://csopak.hu/…/csopak_tre_mod_2021_tajekoztatasi…

A 2021 július 23. de 10-órától tervezett online lakossági fórumon a beérkezett kérdéseket, javaslatokat és az arra adott válaszokat közzéteszik – olvasható Csopak honlapján. Az online fórum elérhetőségét a település honlapján teszik közzé.

.

A tó legaktívabb civil szervezete tiltakozik

A csopaki központú Nők a Balatonért Egyesület (NABE) kezdettől tiltakozik a Kerekedi-öböl részterületének átminősítése ellen. A kiadott közleményük így szólt:

“Tavaly nyáron a csopaki önkormányzat módosítani akarta a település építési szabályzatát egy beruházó érdekében, aki nagyarányú beépítést tervezett az öbölben, annak ellenére, hogy a terület természetvédelmi oltalom alatt áll.

A csopakiak öntudatos, adófizető polgárok. Nem fogadták el, hogy véleményük kikérése nélkül lehetséges a település építési szabályzatának módosítása, a járványhelyzet miatti különleges szabályokra hivatkozva. Tiltakozások, nyílt levelek követték egymást. Legalább egy közmeghallgatás tartását szerettük volna elérni. Csopak emblematikus balatoni település, hiszen itt van a Nemzeti park (és egyesületünk) székhelye. Ha Csopakon nem lehet érvényt szerezni a természetet védő jogszabályoknak, akkor mit várhatunk máshol?

A tavalyi ügy a természet győzelmével zárult. Az átminősítési eljárás hivatalosan meg se kezdődött, mert a hatóság, a Veszprémi Kormányhivatal tájékoztatta a polgármestert, hogy semmiféle átminősítést nem támogatnak.

Úgy látszik, mostanra ez elfelejtődött. Az önkormányzat újra kezdeményezte a terület átsorolását, hogy a borturizmust kiszolgáló gazdasági épületek és lakóépületek épülhessenek rajta. Így most mi is újrakezdjük a tiltakozást. Elsőként javasoljuk, hogy tartsanak mielőbb közmeghallgatást. Addig is emlékeztetjük az önkormányzatot a veszprémi főépítész tavaly szeptemberi tájékoztatására: az államigazgatási szervek nem támogatják a terület beépítésére irányuló szándékokat.”

Szauer Rózsa, a NABE elnöke közölte, az újabb tervek ismeretében is fenntartják álláspontjukat. Hangsúlyozta, ez nem csak a csopakiak ügye, hiszen kevés ilyen adottságú hely van már a Balatonon, mint a Kerekedi-öböl. “Nem kellene kiskapukat keresni a korábbi hatósági álláspont megváltoztatását kikényszerítve” – fogalmazott. Sérelmezte, hogy az önkormányzat online kíván egyeztetni a témáról július 23-án, holott a jelenlegi járványhelyzet lehetővé tenné a személyes egyeztetést.