Csopak kikötőjéért civil összefogást kér a polgármester

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere keddi Facebook bejegyzésében arra kér minden civil szervezetet, segítsen, és erősítse meg a település törekvését abban, hogy nyitott közparkként használhassák a BAHART (Balatoni Hajózási Zrt.) által árverezni kívánt kikötő-részt, ahol „a beépítés fenyegetése sokkal konkrétabb és valósabb, mint a Kerekedi-öbölben”. A kiírásban már nem szerepel a csopaki közforgalmú kikötő üzemeltetése. A helyiek szeretnék elbontani „a jogellenesen épített kerítést, padokkal, új növényekkel színesíteni a teret” – írja a polgármester.

.

A polgármester az Összefogás a Balatonért Egyesület aktivistáinak címezte a beírását, mondván, hogy okafogyottá vált a Kerekedi-öbölért indított petíciójuk, hiszen a hatóságok megakadályozták annak átminősítését, így a beépítését is.

.

A közösségi oldalon megjelent nyílt levél így folytatódik:
.
.
„A küzdelmük, a Csopakért és a Balatonért való tenni akarásuk tiszteletre méltó, nemes a cél, amely összekovácsolta Önöket.
Én most azt kérem Önöktől, hogy ne tegyék még le a fegyvereiket, még ne ünnepeljenek önfeledten, mert van olyan ügy, ami mellé még nagyobb összefogásra lesz szükség.
.
Van egy másik terület, ahol a beépítés fenyegetése sokkal konkrétabb és valósabb, mint a Kerekedi-öbölben volt. Minden bizonnyal emlékeznek még a BAHART reorganizációjakor történtekre, amikor több balatoni önkormányzat képviselői közül egyedül én nem írtam alá azt a megállapodást, ami a kikötő jelenlegi területének használatát szabályozta volna. Eszerint – bár 25 évig ingyen használhattuk volna – úgy osztották volna ketté a területet, hogy csak maga a móló maradt volna Csopak használatában, a kikötő üzemeltetésének kötelezettségével és költségeivel együtt, ugyanakkor az a terület, ahonnan még szabadon le lehetne jutni a Balaton partjához, teljes egészében kikerült volna a köz használatából.
.
A terület egyben maradt, ezt most elárverezi a BAHART. A kiírásban már nem szerepel közforgalmú kikötő üzemeltetése. Képviselőtársaimmal azt szeretnénk, hogy a terület maradjon közpark, ahol sétálni lehet, ahol le lehet jutni a vízhez szabadon. Szeretnénk elbontani a jogellenesen épített kerítést, padokkal, új növényekkel színesíteni a teret.
 .
Már most tudjuk, hogy sok befektetői csoport szeretné megvenni a területet, és kérni annak átsorolását. Ezt volt aki már jelezte is felénk. Könnyen belátható, hogy ha egy befektető többszáz millió forintért megvásárolja a területet, akkor be is szeretné építeni és hasznosítani azt a saját érdekében. A csopakiak pedig még ezen a területen sem tudnak majd szabadon a Balaton partjához menni. Ez a fenyegetés most valós.
.
Én abban kérem az Önök – és minden civil szervezet – segítségét, erősítsenek meg bennünket, hogy Önök is nyitott közparkként szeretnék a jövőben látni és használni ezt a területet és egyetértenek abban, hogy többlet építési jogot ne adjunk a területnek.
Kérem, hogy emellett álljanak ki, e cél mellé gyűjtsenek aláírásokat!
 .
Tisztelettel,
Ambrus Tibor polgármester”
.
( Fotó. Facebook/Ambrus Tibor)