Az elmúlt év nagyon tanulságos volt, hiszen a 2020 év végi bezárások és a hónapokkal későbbi, április végi újranyitás miatt meg kellett tanulni rengeteg olyan dolgot, amit eddig nem tudtunk – véli Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.
A balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa a turizmus.com-nak kifejtette: bizonyos szempontból jó, hogy ez a helyzet megtanított minket arra, hogy sosem kényelmesedhetünk el, és mindig fel kell találnunk magunkat, ha váratlan helyzet adódik. Hozzátette: nagyon büszke arra, hogy a Kistücsökben meg tudták tartani a csapatukat, és velük, egy összeszokott kollektívával tudtak újranyitni, és rögtön hatalmas forgalmuk lett.
2021 szeptemberében megnyitotta kapuit a Kistücsök Étteremhez kapcsolódó szálláshely. Ezzel egy régóta dédelgetett álom vált valóra.
Csapody Balázs kifejtette: 2021-ben nagyon rányomta a bélyegét az életükre, hogy egy építkezés közepén voltak, és aztán őszre elkészült a gasztrohotel.
Azért nevezem így, mert ez egy olyan szálláshely, ahol tényleg a gasztronómiáé a főszerep. Terveztünk az épületbe egy úgynevezett séfszobát, ahol látványkonyha fogadja a vendégeket. Itt élményétkezéseket, tematikus esteket, főzőbemutatókat tudunk tartani arról a gasztronómiáról, amit igazán szeretünk.
-fogalmazott. Hozzátette: szerencsére az építkezés rendben haladt és amikor az étterem nem lehetett nyitva, akkor is volt sok munka és motiváció. Közben a teraszuk alapterületét is megnövelték (kapacitását azonban nem), így szellősebben tudnak helyet foglalni vendégek. Emellett egy télikertet is kialakítottak, ahol egész évben a ’szabadban’ lehet leülni.
Csapody Balázs szerint a pandémia egyértelműen kedvezett a vidéknek és a Balatonnak.
„A belföldi turizmus nagyon erős volt az elmúlt időszakban. Jó lenne, ha ez továbbra is így maradna, de azért én nagyon bízom benne, hogy Budapest is mihamarabb magára talál.”
-fejtette ki. A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke azt is elmondta, hogy bár természetesen voltak olyan rendezvényeik és eseményeik, amelyeket le kellett mondaniuk, bízik benne, hogy 2022-ben lehetőség lesz ezek pótlására.
Beszélt arról is, hogy egyesületi szinten próbáltak sok mindent ugyanúgy továbbvinni, mint azelőtt. Tartottak oktatásokat, tanfolyamokat, alapanyagteszteket, tehát a Pannon Gasztronómiai Akadémia fő célkitűzéseihez ezekben a megváltozott időkben is tudták tartani magukat.