Csapdahelyzetben Siófok: 900 millió van, de kevés a Galerius újranyitásához

Siófok nyert már 900 millió forint támogatást arra, hogy a két éve bezárt Galerius Fürdőt felújítsák, és újra ki tudjon nyitni. Ehhez azonban még bő félmilliárd forintnyi támogatás hiányzik, aminek elnyerésére jó ideje nincs esély. A város polgármestere, dr. Lengyel Róbert közösségi oldalán írt a város nagy dilemmájáról, amelyben végülis megszületett a döntés, hogy meg kell menteni a fürdőt, de még kérdéses hogyan.

A polgármester így írta le a helyzetet:
Az egyik nagy fejtörőnk a Galerius Fürdő felújítása. Az tényszerű és nem vitatható, hogy 2 évvel ezelőttre már olyan állapotba került, hogy be kellett zárni.
(Most azzal már külön nem foglalkoznék, hogy miképp fordulhatott elő, hogy egy alig 15 éve megépített épület, szakértői vélemény szerint, majd 40 éves állagúnak felel meg. Hogy mind a hely kiválasztása, a tervezés, a kivitelezés és a karbantartás tekintetében is, milyen hiátusok vezettek idáig? A lényeg most már az, hogy megmentjük-e és miképp.)
Miután -még az uniós források elakadása előtti időszakban- Witzmann úr közbenjárásával, abban állapodtunk meg az állami (megyei) illetékesekkel, hogy segítséget kapunk ebben a dologban és két külön pályázat benyújtásával a felújításhoz szükséges pénzekhez hozzájuthatunk, a kérdés el is dőlt: megmentjük a fürdőnket.
Aztán egy 900 milliós pályázatot kiírtak, azt be is tudtuk nyújtani és a várakozásainknak megfelelően, el is nyertük azt. Igen ám, de a második pályázatot viszont azóta sem írták ki és uniós források híján gyakorlatilag a 0-hoz konvergál annak az esélye, hogy ez mostanában megtörténjen.
Az új helyzet pedig új döntést kívánt, hisz ily módon a még szükséges, bő félmilliárdnyi forintot, nekünk kellene valahogy előteremteni.
Tehát: vagy a már elnyert 900 milliót visszaadjuk a további források hiánya okán és marad úgy, ahogy van a fürdő, azaz bezárva. (Ezzel persze az alapprobléma nem lenne kezelve, max elodázva a feladat.)
Vagy visszaadjuk a pénzt, a fürdőt meg dózeroljuk. Igaz, egy bontás is giga összeget emésztene fel és a végén még csak fürdő sem lenne.
Avagy a 900 milliót megtartjuk, a pályázati kereteken belül ráköltjük az épületre, a fennmaradó részt meg magunk biztosítjuk hozzá, vagy próbálunk befektetőt találni a beruházásra.
A döntésünk az új helyzetben is az lett, hogy a fürdőt megmentjük, hisz mind a helyiek, mind pedig az idelátogatók keresik, hiányolják. A 900 milliós elnyert forrást nem adjuk vissza, hanem ráfordítjuk, a többit, azt a részt, ami a második pályázat elmaradásával dugába dőlt, meg valamilyen módon előteremtjük .
Kell alaphangon vagy 5-600 millió Ft ahhoz, hogy újra kinyithassunk, a céldátum szerinti 2024. év végére. A jelen gazdasági helyzetben ez igen tekintélyes összeg egy siófoki költségvetésnek.
A megoldást jómagam abban látnám, ha önkormányzati tulajdonú ingatlan, ingatlanok értékesítéséből befolyó vételár lenne célzottan a Galerius felújítására átfordítva. Vagy esetleg befektető bevonása, amennyiben akadna olyan, aki fantáziát látna benne.
(Mert, ha mindent a költségvetési bevételeinkből szeretnénk kifizetni, akkor jövőre egyéb városi fejlesztésekre tán semmi sem jutna.)
Vagy marad a Balaton-Parti Kft. mint a fürdő üzemeltetőjének hitelfelvétele, ezzel a további eladósodása, nyilván a város kezességvállalása mellett.
Hát most épp itt tartunk, azaz a további megoldási lehetőségek összegyűjtése és a döntés előkészítése zajlik. Nagyon nem egyszerű ez…