Csaknem hatezer aláírásnál tartanak a siófoki toronyház ellenzői (Magyar Nemzet)

Már csaknem hatezer ember írta alá azt a petíciót, amelyet Siófok-Szabadifürdőhöz kötődő civilek fogalmaztak meg tiltakozásul az ellen, hogy egy ingatlanberuházó toronyházakat építene a parton.  A tiltakozók úgy vélik, hogy ha a felek ragaszkodnának az eredeti megállapodáshoz, akkor mindez fel sem merülhetne. 

A kétezres évek elején még a fideszes önkormányzat döntött úgy, hogy a szépen fejlődő Siófok-Szabadifürdőn, amely mintegy hat kilométerre esik a városközponttól, alközpontot hoz létre. A terv középpontjában az önkormányzat által felépítendő Galerius fürdő szerepelt, illetve egy étteremnek, játszóháznak, bevásárlóközpontnak és kisebb szolgáltatóknak helyet adó szolgáltatóház, amely jelentősen megkönnyítené a környéken egyre nagyobb számban élők életét. Cserébe az ingatlanvállalkozó engedélyt kapott négy apartmanház felépítésére – írja a Magyar Nemzet.

A válság miatt a projekt elhúzódott és többször gazdát is cserélt, de a fürdő megépült, és 2020-ra átadták a negyedik apartmanházat is. A szolgáltatóház, amely az itt élőknek a legfontosabb lett volna, több mint tíz év óta áll készen, de üresen, használatba vételi engedély nélkül. A civil szerveződés akkor jött létre, amikor kiderült, hogy a beruházó és a 2014 óta működő, most már balos vezetésű önkormányzat, pontosabban a polgármester közös terve miatt a szolgáltatóház fölöslegessé, sőt zavaróvá vált a területen, mert a két fél erre a területre olyan magas értékű ingatlanokat kínáló iker toronyházat álmodik, amely építészeti stílusában teljesen idegen a környezetétől, ráadásul magassága meghaladja az engedélyezettet.

Hiába járták végig azonban eddig a tiltakozók a megfelelő jogi utat egyre feljebb és feljebb lévő fórumokhoz fordulva, a terv apró módosításokkal mindig visszakerült polgármester elé, aki újra engedélyt adott rá. A fejlemény pedig az, hogy Lengyel Róbert polgármester közzétett egy Facebook-posztot, amelyben elkezdte az amúgy eddig jól működőnek gondolt fürdő hibáinak sorolását. A tiltakozó civilek a Siófok-Szabadifürdőért civil csoport oldalon kommunikálnak egymással, az itt olvasható bejegyzések és kommentek szerint többen attól félnek, hogy mindez csak egy lejárató kampány kezdete, a cél pedig a szolgáltatóház és a fürdő területének megszerzése a két épület bontásával.

A Galerius fürdő egyébként azon kevés ilyen hazai létesítmények egyike, amelyek nyereségesen üzemelnek. Legalábbis így volt november közepéig, amikor az önkormányzat csúcscége, a Balaton-parti Kft. pénzügyi igazgatója, Szendrődi Tamás indoklás nélkül felmentette posztjáról a kilenc éve eredményesen dolgozó Balogh Renáta igazgatót. A történtek hátterébe tartozik, hogy Balogh Renáta fideszes képviselő is a városban, Szendrődi Tamás pedig az elbocsátás idején még ügyvezetője volt a Balaton-parti Kft.-nek, ám mivel korábbi ügyei miatt közben eltiltották a cégvezetéstől, pénzügyi igazgatói tisztséget kapott. Ügyvezetőt idén június 1-től nevezett ki a polgármester.