Csabagyöngye után Irsai és Zenit szedése Somogyban (Somogyi Hírlap)

Befejeződött a Csabagyöngye szürete és javában tart az Irsai szedése a Dél-Balatoni Borvidéken. Szakértők szerint nem bő a termés, ugyanakkor a minősége megfelelő. 

A Balaton körül több helyen leszedték az Irsai fajtáját, és azonnal nekiálltak a Zenitnek – mondta el a Somogyi Hírlapnak Gombos Sándor, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei elnöke. Megjegyezte: tavalyhoz képest két héttel később, a megszokott ütemben zajlik a szőlőszüret a megyében. Annyi már tudható, hogy nem valószínű tömegtermés idén, de nincs gond a minőséggel. Somogyban 3400 hektárnyi területen foglalkoznak termesztéssel, a tervek szerint 35 ezer tonna szőlőt tudnak szüretelni a gazdák – tette hozzá Gombos Sándor. Szeptember elején pedig a Chardonnay következik. Az idén országszerte körülbelül 4,6–4,8 millió mázsa szőlő termelésére számítanak, amiből várhatóan 2,8–3,2 millió hektoliter bort állítanak majd elő.

Beállt egy átlagos év, tavaly és tavalyelőtt abszurd korán szüreteltek, felgyorsult az érés, ami a savaknak nem kedvezett – mondta el a Somogyi Hírlapnak Légli Ottó. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke kifejtette: egészséges a szőlő, jók a zamatok, de a fürtök megóvása érdekében sok növényvédelmi védekezést kellett végrehajtaniuk az utóbbi időkben, főként a peronoszpóra miatt.

Augusztus 12-én szüretelték a legkorábban érő szőlőfajtát, a Csabagyöngyét Ordacsehiben. A Balaton Agrár Zrt. területén beérett fürtöket a Varga Pincészet dolgozza fel Badacsonyörsön. Varga Máté Péter, a pincészet tulajdonos-ügyvezetője elmondta: májusban nagyon oda kellett figyelniük a növényvédelemre, átlagos termésre számítanak idén, a minőséggel viszont nincs probléma, szépen beértek a fürtök.