Club Aliga: sétányostul adják el a Balatonpartot?

Kormányhatározat tette lehetővé, hogy felparcelláztak 540 méter hosszú Balatonpartot a balatonvilágosi Club Aligán, és már el is kezdték eladni a telkeket. A Pro-Mot Hungária Kft. úgy kötött adás-vételi szerződéseket, hogy kihagyta belőle a parton végigfutó, eddig bárki által hozzáférhető sétány megtartási kötelezettségét – sérelmezik a helyiek, akik Lázár János építési és beruházási miniszter közbelépésében bíznak. A település képviselőtestülete ma délután 16.30-kor kezdődő ülésén kívánja tárgyalni, hogy forrás hiányában lemond az elővásárlási jogáról.

A helyiek és a turisták által még használt, a köztől elvenni kívánt parti sétány Club Aligán; a partvédőművön látszik az egyik telekhatár kitűzése (olvasói fotó)

 

Korábban a Balaton-törvénynek, a kormányzati törekvéseknek, és a helyi igényeknek megfelelően megállapodást között a Pro-Mot Hungária Kft. Balatonvilágos önkormányzatával arról, hogy fejlesztései során biztosítja a Club Aliga parti sétányának fennmaradását és közösség elől el nem zárhatóságát. Ez a kötelezettség azonban nem szerepel azokban az adás-vételi szerződésekben, amiket az idén tulajdonost váltó Pro-Mot Hungária Kft. a közelmúltban megkötött a cég által felparcellázott Balaton-part néhány telkére – derül ki a civilek felhívásából.

Két éve egy kormányhatározat nemzetgazdaságilag kiemelt beruházási területté minősítette Club Aligát turisztikai célokra hivatkozva, ez tette lehetővé a vízpart eladását a tulajdonos Pro-Mot-nak. (A kiemelő kormányhatározat felülírja a Balaton-törvényt és a helyi építési rendelkezéseket is.) Az a kérdés is megválaszolásra vár, milyen turisztikai érdekeket szolgál több mint fél kilométernyi közvetlen Balaton-part eladása úgy, hogy ezáltal hozzáférhetetlenné válik a köz számára a Balaton-part az érintett területen.

Az önkormányzatnak elővásárlási joga lenne a 190 ezer Ft/négyzetméter áron, beépítési kötelezettséggel eladott telkekre, amivel esélye sincs élni a szükséges anyagiak hiányában. Az elővásárlási jogról való lemondás is szerepel a 2022. október 10.-i képviselő-testületi ülés napirendi pontjai között, amely téma napirendről való levételét szeretnék első lépésként elérni a helyiek.

Az Aligai Fürdőegyesület közösségi oldalán megjelent egy felhívás, amiben arra kérik az érintetteket, „álljanak ki magukért”, és fejezzék ki véleményüket a lakosság parti sétányának, és Club Aliga érintett részének privatizálása miatt.

A felhívás közli egyebek közt, hogy:

„..van egy 540 méter hosszú Aliga II. Parti Sétányunk, ami a MIÉNK! A Pro-Mot azonban ezt a területet felparcellázta, és kijelölt 15 darab, mégpedig a Balaton partig nyúló telket. Ezt kívánja most a Pro-Mot eladni, ezzel természetesen elzárva minket, a közembereket a partunktól és az Aliga II. területen való átjárásunktól.

Bukovszki András, az egyesület alelnöke, önkormányzati képviselő azt javasolta a képviselő-testületnek, hogy legalább húzza az időt, kivárva a válaszadásra járó 60 napot, és addig is a falu vezetése csatlakozzon az Aligai Fürdőegyesület Lázár Jánosnak címzett leveléhez, amiben kérik a minisztert ígérete betartására: hogy ne történjen Aligán olyan beruházás, ami a helyiek érdeke ellen van. (Legutóbb, a napokban Latorcai Csaba területfejlesztési parlamenti államtitkár nyilatkozta az MTI tudósítása szerint, hogy „a helyben élők tudják megmondani, mikor milyen fejlesztésekre van szükségük, ezért komoly decentralizációt kíván elindítani a kormány a magyar a területfejlesztési politikában”.)

Bukovszki András a jegyzőnek is írt, felhívva a figyelmét, hogy az önkormányzat és a Pro-Mot között korábban létrejött megállapodás a sétányról vagyoni értékű jog, a nemzeti vagyon része és különös figyelmet érdemel egy parti településen, mivel azt a hazai lakosság használja.

Az önkormányzati képviselő a polgármesternek és a képviselőtársainak arra hívta fel a figyelmét, hogy a Pro-Mot adás-vételi szerződéseiből kimaradt a parti sétány megtartásáról szóló megállapodás. A levél ezt alátámasztandő idéz az egyik adás-vételi szerződés szövegéből is, miszerint:

Az Eladó az Ingatlan tulajdonjogát az Engedélyezett Terheken kívül bármely akár bejegyzett, akár be nem jegyzett Tehertől, követeléstől vagy igénytől mentesen birtokolja. …nincs függőben harmadik fél kérelme az Ingatlan vonatkozásában bármely jognak…”

***

„Azzal, hogy a kormány kiemelt jelentőségű fejlesztési területté nyilvánította Club Aliga területét, harminc évnyi küzdelmünk vált semmissé. A közterületek megvédéséért és a Balatonhoz való szabad lejutás garantálásáért az országgyűlési képviselőkhöz és a balatoni szervezetekhez fordulunk segítségért”– summázta az egykori pártüdülőben kialakult helyzetet az egyesület alelnöke egy évvel ezelőtt, a korábbi híradások szerint.