Club Aliga: a tulajdonosváltás felkavarta a kedélyeket

A Balatonvilágos Balaton-partjának javarészét elfoglaló Club Aliga tulajdonosváltása felkavarta a korábbi állóvizet. A hirbalaton.hu értesülései szerint az Aligai Fürdőegyesület aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy a hajdani pártüdülő közterületnek jelölt ingatlanrészei, így a parti sétány és a strand kerüljön ingyenesen a balatonvilágosi önkormányzat tulajdonába. A polgármester szerint ez kárpótlásként járna is a településnek. Az új tulajdonosok terveit egyelőre homály fedi.

Így néz ki ma a Club Aliga bejárata (fotó: hirbalaton.hu)

 

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. leányvállalata, az Appeninn BLT Kft. július végén kötött adásvételi szerződést a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrészének, valamint a társaság fennálló követeléseinek megszerzésére. A PRO-MOT 2007-ben az üdülő területéből 37 hektárt tulajdonba, 10 hektárt vagyonkezelésbe kapott az államtól.

A balatonvilágosiak hetven évvel ezelőtt vesztették el a vízpartjuk nagy részét, amikor az akkori pártvezérkar Rákosi Mátyással az élén „államosította” pártüdülő céljára.

A közel 50 hektáros ingatlankomplexum kisebb hányadán a rendszerváltás után is zajlott az üdültetés. Az egykori pártüdülőt 2007-ben privatizálták, ám az új tulajdonos PRO-MOT nem látott neki a tervezett fejlesztésnek.

 

Club Aliga méltatlan ma már a balatoni turizmushoz

Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester már korábban kifejtette, hogy a Club Aliga méltatlan ma már a balatoni turizmushoz. Balatonvilágos, ha tulajdonba, vagy vagyonkezelésbe kapná a kért parti területeket (amelyek az állam tulajdonában maradtak a privatizáció után is, és a Pro-Mot Hungária Kft. vagyonkezelésébe kerültek), nemcsak ezeket, hanem akár a vitorlás- és hajókikötőt is üzemeltetné és fejlesztené. „Elég komoly hátrány érte a települést azáltal, hogy évtizedekig elzárták a vízpartját” – mondta a polgármester, aki szerint most egyfajta kárpótlás lehetne az ingyenes vagyonjuttatás az állam részéről.

 

Kérdés van bőven, a válaszok még váratnak magukra

A település közparkot, parti sávot, strandot szeretne a Club Aliga területéből. Kérdés, hogy a tulajdonosváltással nőttek, vagy csökkentek erre az esélyeik?  Fekete Barnabás a hirbalaton.hu-nak úgy fogalmazott, nagyon várják az első találkozást az új tulajdonosok képviselőivel, kíváncsiak a terveikre, de mivel az adásvétel minden ügylete csak december 20-i határidővel zárul le, ez előtt nem számíthatnak konkrét tárgyalásokra.

További kérdés lehet, hogy a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok, ahogyan eddig, használhatják-e a jövőben is egy belépőkártya kiváltásával a Club Aliga strandját? Meghagyják-e a hajdani pártüdülő „legendás” épületeit, így Kádár János villáját, vagy a Castro-villaként is emlegetett üdülőépületet (anno nem csak a kubai pártvezér, Fidel Castro nyaralt a Club Aligán, hanem például Honecker, Hruscsov, Gagarin, Kadhafi is). A hirbalaton.hu elküldte kérdéseit az Appeninn Holding email-címére, de válasz eddig nem érkezett.

 

A nyaralótulajdonosai korábban tüntettek, most aláírást gyűjtenek

Balatonvilágos nyaralótulajdonosainak egyesülete többször is tüntetett az elmúlt évtizedekben Club Aliga elzárása ellen, a szabad strandhasználatért. Az egyik szervezetük, az Aligai Fürdőegyesület alapítója, Veres Lászlóné a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, hogy bár aláírásokat gyűjtenek, azért  optimisták. „Az elmúlt évek során elkészült az ingatlan Balaton-törvényből fakadó szabályozási terve, ki lett jelölve mi számít közterületnek (szabad parti sétánynak, strandnak), és ezt bejegyezte a földhivatal is. Úgy véljük, akárki a tulajdonos, ezt figyelembe kell vennie” – szögezte le. Véleményük szerint a strand és a 30 méter széles szabad parti sétány meg kell hogy maradjon közterületnek, az más kérdés, hogy a strandot az új tulajdonos be akarja-e keríteni, vagy fog-e belépődíjat szedni.

„Nagy változásra tehát nem számítunk, tüntetésre most nem készülünk, ellenben aláírásokat gyűjtünk annak érdekében, hogy a település önkormányzata a Club Aliga közterületnek kijelölt részeit kapja ingyenesen tulajdonba az államtól” – mondta Veres Lászlóné. Az Aligai Fürdőegyesület az aláírásokkal ahhoz a levélhez kíván csatlakozni, amelyben Fekete Barnabás polgármester újból kezdeményezi az ingyenes vagyonjuttatást az 1400 lakosú község részére.

A lepukkant Kádár-villa előtt tolongó, megtekintési lehetőséget kapó újságírók pár évvel ezelőtt (archív fotó: hirbalaton.hu)

 

Club Aliga története

– 1995: a társadalombiztosító kapja meg ingyenesen az üdülőkomplexumot.

– 2001: az egészségügyi minisztériumhoz kerül, azzal, hogy fejlessze konferencia- és gyógy-idegenforgalmi központtá.

– 2004: az állami szervek elkezdik hirdetni az ingatlant.

– 2006: az izraeli SBI Group magyarországi cége, a Pro-Mot Hungária Kft. 5,5 milliárd forintért jut a területhez.

– 2011: megszünteti a Club Aliga privatizációja miatt hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. Azt vizsgálták, hogy az egykori Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) 2007-ben áron alul adta-e el. A szakértői vélemények alapján a rendőrség megállapította, hogy a mintegy ötmilliárd forintos vételár reális volt, ezért a privatizációval az államot nem érte kár.

– 2011: csúszik a Club Aliga fejlesztése – jelenti be a beruházó társaság projektmenedzsere. Hetvenötmilliárd forintot kíván befektetni a Pro-Mot Hungária Kft.

– 2018. július: az Appenin Holding bejelenti, hogy megvásárolja a Pro-Mot 75 százalékos üzletrészét.

– 2018. augusztus: sajtóhírek szerint a Konzum PE Magántőkealap eladja az Appeninn Nyrt.-ben lévő 20,59 százalékos részesedését a miniszterelnök veje, Tiborcz István többségi tulajdonában lévő BDPST Zrt-nek. Az Appeninnél az irányítás a 33 százalék körüli tulajdonhányaddal rendelkező Konzum-csoporton keresztül továbbra is Mészáros Lőrincéknél marad.

 

Már könyv is született Club Aliga történetéről

Veres Lászlóné, az Aligai Fürdőgyesület leköszönő elnöke megírta a Club Aliga elmúlt harminc évének történetét. A Befejezetlen történet című kötet bemutatója szeptember 28-án lesz Balatonvilágoson.