Bútorkészítő-workshopot álmodna a Művészetek Völgyébe az asztalos-tehetség (likebalaton.hu)

Bútorkészítő-workshopot álmodna a Művészetek Völgyébe és fából készült erdei házat tervezne a Badacsonyba az asztalos-tehetség, Zsély Csilla. 

A Balaton-felvidék erdői, a nemzeti park világa, a KisBalaton és a déli part pazar természeti környezete is megihlette már a művészeket. Nem feledve a múlt értékeit, illeszkedve a táj évezredek alatt kialakul jellegéhez, ugyanakkor az innováció, a környezetvédelem és a jövő felé tekintve és lehet építkezni a Balatonnál. Értve ez alatt mind a külső, mind pedig a belső környezetünket. Zsély Csilla bútorkészítőt és asztalost kérdeztük a Balaton építészetéről, a saját balatoni emlékeiről és szabadon engedett fantáziájáról, amely a balatoni faépítészethez kapcsolódik.

– Kedves, gyerekkori balatoni emlék…
– Mivel unokatestvéremék Balatonalmádiban laknak, minden nyáron a Balatonnál töltöttünk néhány hetet. Szerettem apukámmal reggelente elsétálni a pékségbe, a krokodilos kajakokat a strandon, az esti belvárosi sétákat. A Balatonnál mintha megállt volna az idő. A legkedvesebb balatoni emlékem pár évvel ezelőtti: a férjem egy badacsonyörsi nyaralásunk alkalmával kérte meg a kezem – ráadásul egy általa készített, fabetétes gyűrűvel.

– Emlék, amely a Balaton természeti – fákkal, növényzettel – kapcsolatos környezetéhez kapcsolódik…
– Sosem szerettük a modern strandokat, így mindig olyan a strandra mentünk, ahol a legtöbb természetes növényzet volt. Lenyűgöztek hatalmas fűzfák. Jó volt alattuk heverészni a fűben, rejtvényt fejteni, lángosozni. Amellett, hogy árnyékot adtak, egyfajta természetes nyugalmat is sugároztak.

– A Balatonnál mely területeket emelnél ki, amelyben kiváló faalapanyagot látsz?
– A Balaton-felvidék természeti környezete rendkívül gazdag, így érdemes nagyokat kirándulni az erdős területein is. Nem véletlen, hogy a Kéktúra is érinti ezt a területet. Az itteni tölgyesek remek alapanyagként szolgálnak bútorkészítéshez.

– A balatoni természeti és épített környezetben keveredik a hagyományőrzés és az innovatív építészeti és lakberendezés megoldások is. Ahogyan a te munkádban is, hiszen bútorrestaurátor is vagy. Ha tehetnéd, a balatoni régióban hol és milyen felújításon dolgoznál szívesen?
– Van olyan bútorfelújítási munkám, amely a Balatonhoz kötődik. Tavaly újítottam fel egy százhúsz éves hokedlit– a bútorka most Balatonalmádiban lakik. Nagy álmom megtervezni a Badacsony környékén egy fából készült erdei nyaralót, kis házat. A felújításnál elsődleges, hogy minél többet meg tudjak őrizni az eredeti bútorból – ezt a szellemiséget egy faház felújításába is továbbvinném.

A cikk folytatás itt elolvasható.