Bujtor István emlékére ismét ellepik a klasszikusok a Balatont (vitorlazzitthon.hu)

Immáron 22. éve rendezik meg a klasszikus vitorláshajóknak szóló versenyt Balatonkenesén, amihez hagyományosan Old Timer autóstúra is társul. Az idei esztendőben a Bujtor Istvánnak emléket állító regattát megelőző napon, a veterán járművek Alsóörs, Balatonfüred és Tihany után Balatonszemesre, a Bujtor István Filmfesztivál zárónapjára látogatnak, ezzel is tisztelegve a színész-vitorlázó emléke előtt. A verseny napján pedig ismét több klasszikus faépítésű hajót csodálhatunk a Balatonkenese – Balatonalmádi – Balatonkenese – Balatonaliga – Balatonkenese útvonalon.  Dr. Kollár Lajossal a Tabu Kupa ötletgazdájával és főszervezőjével, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökével a Vitorlázz Itthon készített interjút. 

Külföldi minta alapján született meg sok évvel ezelőtt a Tabu Kupa ötlete – mondta el a Vitorlázz Itthonnak adott interjújában dr. Kollár Lajos. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, a verseny alapítója felidézte: a ’80-as években Münchenben dolgozott a Grosshadern Klinikán és többször kint volt a Starnbergi-tavon, ahol összebarátkozott néhány vitorlázóval és meghívták a Starnbergi-tavon rendezett hasonló klasszikus hajók versenyére.

“Nekünk, amikor a nyolcvanas években a vitorlázásban is az volt a sikk, hogy minél topisabb legyen az ember nekem rendkívül furcsa volt az az elegancia amivel ezt a versenyt megrendezték. Megfogott első pillanattól kezdve és eldöntöttem, hogy Magyarországon is megpróbálom ezt meghonosítani.”

-fogalmazott a professzor. Felidézte: amikor a hajója átkerült a kenesei kikötőbe, rögtön utána következő évben megszervezték az első Tabu Kupát. Már akkor régi veterán autókat is szerveztek a kikötőbe. Elővettek régi idők filmzenéjét, szereztek manökeneket, akik régi idők fürdőruhájában napernyőkkel felvonultak, tehát egy fergeteges show alakult ki. Miután nagy volt a sikere, úgy döntöttek, hogy ez egy sorozat lesz.

Beszélt arról is, hogy körülbelül öt évvel ezelőtt Bujtor István felesége Judit azzal kereste fel, hogy szeretne István emlékére – mivel élete szorosan összekötődött a vitorlázással – egy emlékversenyt. Akkor felajánlotta Bujtor Juditnak azt, hogy a Tabu Kupa, a már meglévő, tradicionális hajók versenye legyen egyben Bujtor István emlékverseny is.

Dr Kollár Lajos elmondta: minden évben augusztus 20-hoz legközelebb eső hétvégén szervezik meg a versenyt. Idén éppen úgy jött ki a lépés, hogy egy négy napos ünnep alá esik, tehát szombaton 22-én rendezzük a versenyt, 21-én az autós felvonulást. Ez utóbbi keretében ellátogatnak Balatonfüredre, ahol megkoszorúzzák Bujtor István szobrát, majd Tihany felé veszik az irányt, végül Balatonszemesre, a Bujtor István Filmfesztivál záró napjára érkeznek.

“Most azt a programot találtuk ki, hogy Tihany után komppal átmegyünk a déli partra ahol már három napja zajlanak a Bujtor István Emléknapok, melynek a záró aktusa lesz, hogy a régi autókkal a Városháza előtt felsorakozunk majd együtt kivonulunk a temetőbe és megkoszorúzzuk István sírját.”

– mondta. A professzor elárulta: az augusztus 22-i vitorlásversenyre több nézőhajót is szerveztek, így sokaknak lesz lehetőségük szinte testközelből megcsodálni a klasszikus vitorláshajókat.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.