Budapesten a 1051-es irányítószám vezet, vidéken Zamárdi tarol (penzcentrum.hu)

A legfrissebb, 2018 első félévének adatai szerint a Budapest V. kerületében található 1051-es irányítószám fajlagos átlagára viszi a prímet a hazai lakáspiacon, míg vidéken a 8621-es, azaz Zamárdiban található lakóingatlanokért kérik négyzetméterenként a legtöbbet. A KSH eddig nem publikált, hivatalos tranzakciókat tartalmazó adatsora alapján a penzcentrum.hu mutatja, melyek Magyarország, illetve a főváros legdrágább irányítószámai.

A lakáspiaci elemzések jellemzően város, kerület, esetleg városrész bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat; irányítószámok szerinti mélységben – bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is – viszont nem nagyon készül felmérés. Mivel Magyarországon több mint 3,5 ezer postai irányítószámot használunk (legalábbis a Posta adatbázisa szerint), így meglepően részletes képet kaphatunk a vizsgálattal. A Pénzcentrum ezúttal arra volt kíváncsi, melyek Magyarország, na meg Budapest legdrágább irányítószámai.

A Pénzcentrum megkeresésére, a Takarék Index és KSH adatok alapján, az ELTINGA készítette el a számítást. A 2018 első félévére vonatkozó adatok alapján nincs meglepetés: Budapest előnye egyértelmű; olyannyira, hogy országos viszonylatban egyetlen vidéki irányítószám sem fért be az átlagos négyzetméterárak alapján kalkulált TOP 25-be. Az ország, és egyben Budapest legdrágább irányítószáma a 1051-es (V. kerület) lett, vidéken pedig Zamárdi (8621) viszi a prímet. Már itt az elején érdemes leszögezni, hogy irányítószámonként jelentős eltérést mutat a rendelkezésre álló adatmennyiség (a penzcentrum.hu összesítése valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült), ami részint torzíthatja a képet.

Az országos, tehát egyben a fővárosi toplistán az V. kerületi irányítószámok uralják a mezőnyt – 6 belvárosi irányítószám végzett az élen. Ugyanakkor Pest és Buda viszonylatában már beelőznek a Duna nyugati partján fekvő irányítószámok, a TOP 25-ből 13 Budapest I., II., és XII. kerületében található. Érdekesség továbbá, hogy a II. negyedéves fajlagos átlagárak alapján bő 268 ezer forintos eltérés van a dobogó tetején, illetve a toplista 25. helyén szereplő irányítószámok között. Azaz egy 50 négyzetméterest lakást átlagosan 43,8 millióért mérnek a 1051-ben, míg a 1121-ben már 30,4 millióért is meg lehet vásárolni.

 
Mi újság vidéken?
Ahogy a budapesti toplistán az V. kerületi és a budai, úgy a vidéki összesítésen a Pest megyei, illetve balatoni irányítószámok uralják a mezőnyt. Igaz, Győr négy önálló irányítószámmal is képviselteti magát a TOP 25-ben. Mint azt fentebb is említettük már, a vidéki élmezőnyt Zamárdi (8621) vezeti 509 324 forintos átlagos négyzetméterárral; a 25. helyezéshez (2151 – Fót) pedig bő 335 ezer forintos fajlagos átlagár kellett. Ez azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres családi házért Zamárdiban közel 51 millió forintot csengethetünk ki, míg a Pest megyei Fótón „csak” 33,5 millió forintot kóstál egy ugyanekkora élettér.

A vidéki toplistát górcső alá véve amúgy kettős a kép: a fajlagos átlagárak tekintetében egyrészt egyértelműen nyomon követhető a lakáspiaci centralizáció, azaz a legdrágább vidéki irányítószámok többsége Pest megyében (a 25-ből 14); illetve a Balatonnál található. Hévízzel együtt 7 irányítószámból áll a balatoni „különítményt”. Zamárdi első helyét követően Balatonlelle negyedik, Balatonfüred a hatodik a sorban. A tizedik helyet Siófok, a tizennegyediket Hévíz birtokolja. A huszonötök között a tizennyolcadik Gyenesdiás, Balatonalmádi pedig a huszonkettedik.

Másrészt sokat mondó tény az is, hogy egyetlen Kelet-Magyarországon található irányítószám sem fért be a TOP 25-ös összesítésbe.