Balatoni Bringakör: Szepezd vezetése a tiltakozó lakosok és nyaralók mellé állt

Komoly vita alakult ki az elmúlt hónapokban Szepezden arról, hol haladjon át a jövőben a Balatoni Bringakörnek nevezett bicikliút a településen. Az észak-balatoni falu honlapján péntek délután megjelent polgármesteri közlemény szerint a szepezdi képviselőtestület sem támogatja a továbbiakban, hogy a bringaút korábbi nyomvonalán változtassanak, és levigyék azt a partra. A kifogások szerint a partra terelt bicikli-forgalom egyebek közt veszélyforrást jelentene a fürdőzőkre, sétálókra, parton játszó gyerekekre. 

Szepezd, a Balaton Gyöngyszeme Facebook oldalon megjelent polgármesteri közlemény teljes szövege:
Kedves Szepezdiek!
A Képviselő-testület tagjaival egyeztetve arra az elhatározásra jutottunk, hogy Balatonszepezd Önkormányzata nem támogatja a Balatoni Bringakör szepezdi parti nyomvonalának megépítését.
Képviselőtársaim és magam is ebben a faluban élünk, így nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjuk a szepezdi lakosok és nyaraló tulajdonosok tiltakozását. Bár a tervezett nyomvonal ellen korábban nem tiltakoztak, a megvalósuláshoz közeledve egyre többen nyilvánítottak véleményt, és a többség különböző okok miatt elutasítja a parti nyomvonal megépítésének ötletét.
A Képviselő-testület a településen átvezető jelenleg használatban lévő nyomvonal megmaradását támogatja. Sajnos adottság, hogy Zánkáról a kerékpárút a parti úton érkezik Szepezdre (Szeretném megjegyezni, hogy ez nem a Zánkai Képviselő-testület döntése, mint ahogy ez több fórumon is megjelent. Zánka több határozatban is a 71-es út melletti nyomvonalat támogatta, a végső döntést erről nem ők hozták! https://zanka.hu/a-balatoni-bringakoruttal-kapcsolatos…/), így a jelenlegi állás szerint a Halász utcát érinti a nyomvonal.
Hogy minimalizálni tudjuk a balesetveszélyt a Virius utcai átjárónál, több lehetőség is felmerült, hogyan vezethetnénk át kerékpárutat a 71.sz. főút déli oldaláról a Virius telep felé.
Az egyik a Kratochvil emlékműnél vezetne északra, és egy vasúti átjáró létesítésével felvezetne a Zánka felé vezető felső útra. Ez részben tehermentesítené a Halász utca forgalmát.
A másik lehetőség, a Halász utcai vasúti átjáró magasságában vezetne át a 71.sz.főúton, és szemben az önkormányzati tulajdonú telek szélén tovább a Virius utcára. Ez egy jobban belátható szakasz az átkelésre, és a viriusi lejtő veszélyeit és nehézségeit is kiküszöbölné.
Tudjuk, hogy nem lehet olyan megoldást találni, amivel a falu minden egyes polgára 100%-ban egyetért, de ezek a variációk a legtöbbeket zavaró környezetkárosítást, a strandok és a sétány melletti forgalom növekedését kivédik, valamint a nyomvonal mellett működő vállalkozások érdekeit is messzemenően figyelembe veszik.
Annak érdekében, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást a Szepezdiek számára, a lehető leghamarabb személyesen is egyeztetni fogok a Balatoni Bringakörért felelős kormánybiztossal. A tárgyalások eredményeiről tájékoztatni fogom a lakosságot, illetve minden érintett vállalkozást is.
Szeretném mindenkinek megköszönni az elmúlt hetekben tett észrevételeit, hozzászólásait, kritikáját, ezek segítettek tisztán látni a falu akaratát. Figyelünk ezekre akkor is, amikor nem veszünk aktívan részt a vitákban.
Mindenkinek jó egészséget, és jó hétvégét kívánok!
Bíró Imre
polgármester