Bővül a csatornahálózat több balatoni településen (balaton.vehir.hu)

Három Veszprém megyei település – Balatonalmádi, Lovas és Csopak – eddig nem csatornázott településrészei és háztartásai kapcsolódhatnak most rá a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. bővülő szennyvízcsatorna-hálózatára. Az új csatornabekötéseknek köszönhetően az érintettek nemcsak a környék páratlan természeti kincseit, hanem saját pénztárcájukat is megóvhatják: a DRV ugyanis több mint 15 000 forint kedvezményt ad a közcsatorna-hálózatra most rácsatlakozóknak.

Három Balaton-felvidéki településen, Csopakon, Balatonalmádiban és Lovason is tovább bővül a csatornahálózat: a DRV Zrt. Balatonalmádi és Balatonfüredi Üzemvezetőségének területein újabb településrészek számára nyílik lehetőség a szennyvízcsatorna-hálózatra való rácsatlakozásra – írja a balaton.vehir.hu.

A háztartások szennyvízhálózatba való bekötésével hosszú távon megoldható a szennyvíz ártalommentes elhelyezése, megszüntethető a talaj(víz) szennyezése, illetve az ivóvízbázisok veszélyeztetése. A fejlesztés a környező felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelmét is szolgálja.

A közcsatornára rákötés azonban nemcsak a természeti környezet megóvása miatt fontos: a rákötésnek köszönhetően a felhasználók egészségesebb és komfortosabb lakókörnyezetben élhetnek, nem kell többé a vízhasználatból keletkező szennyvíz egyedi tisztításának, az egyedi vízgyűjtő ürítésének fáradságával és költségével, vagy a talajterhelési díj megfizetésével törődniük. Utóbbit egyébként az illetékes önkormányzat a helyi rendeletben meghatározottak szerint vetheti ki – ez az érintett települések esetében akár 3000 forinttal is magasabb lehet köbméterenként, mint a szennyvízelvezetés és -tisztítás díja.

Aki most csatlakozik a szennyvízcsatorna-hálózathoz, az nemcsak a környezeti ártalmak csökkentéséhez járulhat hozzá, de több mint 15 000 forintot spórolhat: a csatornarákötéshez a kiépített hálózatok műszaki átadásának napjától 2021. június 30-ig ugyanis a DRV Zrt. kedvezményes szakfelügyeleti díjat is biztosít.